Știrea zilei

Ce NU e bine sa faci maine, de Ignat. Aduce necazuri si ghinion in anul care vine

Potrivit traditiilor, pe data de 20 decembrie, romanii taie porcul si se pregatesc de Craciun. Acest ritual poarta numele de Ignat. Potrivit calendar ortodox, in aceasta zi este sarbatorit Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul. Ignat 2019: traditii si obiceiuri.

Taierea porcului trebuie realizata pe lumina, deoarece traditia spune ca numai lumina poate tine la distanta spiritele rele, in timpul procesului de sacrificare.

Carnea porcului este destinata prepararii produselor ce urmeaza sa fie consumate de la Craciun si pana la Boboteaza. In traditia populara, porcul este sacrificat ca simbol al intunericului, care slabea puterea Soarelui in cea mai scurta zi a anului, la Solstitiul de iarna.

PUBLICITATE

In tradita vechilor daci, locul ales pentru taierea porcului trebuie supus unui ritual de purificare, fiind tamaiat si stropit cu apa sfintita, pentru a indeparta duhurile necurate.

In aceasta zi este interzis sa faci alte munci cum ar fi: spalatul, cusutul sau maturatul casei. Potrivit superstitiilor, asta aduce necazuri si ghinioane in anul care vine. Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi inceputa inainte de ivirea zorilor si nici nu poate depasi apusul soarelui. Taierea porcului este singura activitate permisa in ziua de Ignat.

Traditia populara spune ca femeia, de obicei, se ocupa de transarea carnii, dar numai dupa ce barbatul face semnul crucii cu cutitul asupra porcului sacrificat, zicand: „Tatal nostru. Sa-l mancati sanatosi”.

PUBLICITATE

Cu toate ca Ignatul pica mereu in plin post, oemanii nu se feresc sa duca traditia pana la capat si sa prepare pomana porcului. Conform traditiei, friptura se serveste cu mamaliga, dar si cu muraturi. De obicei, masa se asaza in curte. Se mananca in picioare si se bea tuica fiarta, scrie a1.ro

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close