Știrea zilei

Peste 95% dintre pacienții români ajunși la ATI pierd lupta cu COVID-19. Anunțul alarmant al medicilor

În plină criză COVID-19, cu peste 10 mii de infectări zilnice și mii de pacienți în spitale, medicii vin cu o statistică alarmantă și nu anunță că 95% dintre bolnavii ajunși pe patul ATI nu scapă cu viață.

Recent, o centralizare a datelor din spitalele românești în ultimele luni, după intensificarea pandemiei, arată că șansele de supraviețuire ale pacienților intubați la ATI sunt foarte mici, chiar infime.

În opoziție, nu același lucru se întâmplă în statele Occident, unde din această primăvară și până acum rata de supraviețuire a crescut constant, ajungând la 50-70%.

PUBLICITATE

Anunț alarmant al medicilor: peste 95% dintre pacienții ajunși la ATI pierd lupta cu COVID-19

România raportează zilnic peste 100 de decese din cauza COVID-19, iar trendul este unul crescător și are ca sursă numărul uriaș al bolnavilor intubați în secțiile ATI.

În această perioadă, Ministerul Sănătății a făcut un apel către Direcțiile de Sănătate Publică să solicite spitalelor rapoarte defalcate în cazul pacienților COVID decedați: ”deces pe secție sau în ATI, sub oxigen sau intubat”.

PUBLICITATE

Înainte ca datele oficiale să fie făcute publice, cei de la Libertatea au obținut niște date de-a dreptul cutremurătoare, care arată faptul că un pacient ajuns la ATI este practic condamnat.

Medicul Beatrice Mahler, managerul Spitalului de Pneumologie “Marius Nasta”, a declarat: ”Până pe 5 noiembrie, în Spitalul de Pnaumoftiziologie Marius Nasta, au fost internați 967 de pacienți confirmați cu Covid, dintre care 127 au ajuns în secția de Anestezie Terapie Intensivă. 44 au necesitat ventilație mecanică invazivă, prin intubare, iar 42 au decedat.

Doar doi au supraviețuit și au fost detubați. Totalul deceselor, socotind și puținii oameni care au murit pe secții și cei de la ATI, intubați sau nu, este de 83”, spune medicul, conform sursei citate.

Situația e gravă și la alte spitale

Deși nu are cifre exacte, Emilian Imbri, managerul Spitalului “Victor Babeș”, întărește dezvăluirile colegei de la Nasta și spune că ”în general, pacienții intubați nu supraviețuiesc”.

”Avem câteva cazuri fericite, de pacienți care s-au întors pe secție. Nu putem spune că intubarea este echivalentă cu decesul, dar de cele mai multe ori, nici prin ventilația mecanică invazivă nu se obține o redresare a funcției respiratorii și atunci pacientul dezvoltă o insuficiență multiplă de organe”.

Rata de deces, mult mai mică în alte țări

În ceea ce privește situația de peste hotare, și aici, la începutul pandemiei, rata deceselor printre pacienții care aveau nevoie de intubare invazivă la ATI era mare. În SUA, Marea Britanie și Italia, țări greu încercate și în primul val epidemic, au fost unele spitale unde rata mortalității la ATI era de 60%. În China, procentajul a oscilat între 35% și 97%.

Pe măsură ce pandemia a avansat, metodele de tratament s-au îmbunătățit, iar medicii au reușit să urce rata supraviețuirii pentru pacienții intubați de la ATI în mod spectaculos, de la 20% până spre 80% (cazul Marii Britanii), mai notează sursa citată.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close