Știrea zilei

Klaus Iohannis avertizează toată România! E interzis să faceți așa ceva. Riscul e uriaș

Klaus Iohannis trage semnalul de alarmă. Președintele țării avertizează cu privire la existența acestor virusuri și impactul lor asupra omenirii. Care este cel mai mare pericol la nivel mondial? Avertismentul dur transmis de șeful statului.

Klaus Iohannis avertizează cu privire la aceste virusuri. Care este cel mai mare pericol
Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice. Mai exact, șeful statului avertizează și susține că abuzurile faţă de animalele sălbatice, chinuirea şi traficarea lor îi expun suplimentar pe oameni la diverse virusuri.

„Astfel de practici cresc riscul apariţiei unei pandemii precum cea de COVID-19, care ne-a bulversat sănătatea şi viaţa în ultimul an. Relaţia de respect cu viaţa sălbatică şi cu mediul înconjurător este esenţială pentru sănătatea noastră”, susţine şeful statului.

PUBLICITATE

Totodată, el a mai subliniat faptul că în prezent, omenirea duce o luptă contra cronometru pentru a găsi soluții privind reducerea emisiilor de gaze și efect de seră.

„Ziua Mondială a Vieţii Sălbatice este un bun prilej de a aduce în atenţia publică nevoia de a conserva speciile de animale şi plante sălbatice. Anul acesta, Naţiunile Unite au propus ca temă centrală pădurile şi rolul lor esenţial în susţinerea vieţii noastre. Pădurile fac parte din patrimoniul nostru natural, protejează biodiversitatea şi sunt cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice. În timp ce omenirea este angajată într-o cursă contracronometru de a găsi soluţii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, natura ne oferă o tehnologie de absorbţie a carbonului simplă, sigură şi foarte ieftină: copacii”, a arătat Klaus Iohannis, în mesajul transmis miercuri.

Klaus Johannis, despre implicarea României

PUBLICITATE

Șeful statului a mai vorbit și despre rolul României în acest proces. Mai exact, potrivit acestuia, România ocupă un loc special în Europa în materie de biodiversitate, păduri şi viaţă sălbatică, aproximativ 35% din suprafaţa ţării fiind acoperită de păduri, un patrimoniu natural cu o valoare ecologică inestimabilă, păduri care găzduiesc mii de specii de animale şi plante sălbatice, multe dintre ele dispărute în Vestul Europei.

Klaus Iohannis a vorbit și despre pericolul la care este supus vegetația și fauna. Șeful statului a atras atenţia că pădurile şi speciile de floră şi faună pe care le adăpostesc se află, însă, deseori sub ameninţare. Potrivit președintelui, în ultimele decenii, acţiunile oamenilor au dus la distrugerea habitatelor unor specii sălbatice, forţându-le să caute hrană în proximitatea aşezărilor umane.

„Comiterea de abuzuri la adresa animalelor sălbatice, chinuirea şi traficarea lor ne expun suplimentar pe noi, oamenii, la diverse virusuri. Astfel de practici cresc riscul apariţiei unei pandemii precum cea de COVID-19, care ne-a bulversat sănătatea şi viaţa în ultimul an.

Relaţia de respect cu viaţa sălbatică şi cu mediul înconjurător este esenţială pentru sănătatea noastră. Este fundamental să promovăm permanent modele şi practici de gestionare a pădurilor şi a vieţii sălbatice care să susţină atât bunăstarea noastră, a oamenilor, cât şi conservarea pe termen lung a ecosistemelor. Implicarea noastră trebuie să meargă dincolo de protejare, pentru că este necesar să ajutăm natura să se regenereze”, a afirmat Iohannis.

Procesul de regenerare

Șeful statului a mai adăugat că plantarea de copaci contribuie la acest proces de regenerare. El a mai menționat că au fost plantați peste 50 de milioane de puieţi, lucru care înseamnă o investiţie cu beneficii reale pentru mediu.

„Eforturile de împădurire care au avut loc recent în România reprezintă un motiv de optimism. În 2020, am acordat patronajul campaniei naţionale de împădurire organizate de Guvern. Împreună am plantat peste 50 de milioane de puieţi, o investiţie cu beneficii reale pentru mediu, ecosisteme naturale, dar şi pentru sănătatea românilor şi pentru generaţiile viitoare”, a menţionat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele a vorbit și despre schimbările care vor fi aduse în acest an. Potrivit acestuia, Executivul va fi mult mai ambițios. El a mai adăugat că va solicita totodată Guvernului să vină cu un plan de plantare mai ales în afara fondului forestier, pe terenuri nisipoase ori degradate.

Președintele a mai salutat de asemenea și iniţiativa Executivului de a aloca un miliard de euro pentru păduri în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Protejarea mediului este o prioritate în care vom investi constant în viitor.

„Un rol foarte important în combaterea defrişării ilegale a pădurilor şi în iniţiativele de împădurire şi protejare a vieţii sălbatice îl au reprezentanţii societăţii civile. Încurajez asociaţiile de mediu să-şi continue demersurile şi să vină în completarea efortului autorităţilor publice de a ne proteja patrimoniul natural.

Este esenţial ca societatea civilă, media şi cetăţenii să rămână vigilenţi şi implicaţi activ în protejarea pădurilor şi a vieţii sălbatice. Sunt un susţinător fără rezerve şi mă voi implica activ în promovarea eforturilor de regenerare a pădurilor şi a speciilor de animale şi plante sălbatice. Îmi doresc ca, în aceste demersuri, să am alături de mine cât mai mulţi români”, a conchis Iohannis.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close