PSD vrea să taie pensiile speciale ale parlamentarilor și aleșilor locali
Informații de ultimă ora de la ședința conducerii PSD. Potrivit surselor Antena 3, social-democrații pregătesc un proiect de lege pentru a elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru început, după care și ale aleșillor locali.
„Social-democrații vor să depună acest proiect de lege în cursul zilei de azi la Camera Deputaților pentru a fi dezbătut în regim de urgență. Asta după ce în ultima perioadă mai toate partidele au discutat despre un proiect de lege similar care ar trebui să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor.
Cei de la PSD lasă de înțeles că dacă oricum sunt puțini bani la bugetul de stat pentru anul 2021, ar mai putea veni alte sume din pensiile speciale cu care Guvernul să finanțeze alte proiecte mult mai importante”, a spus reporterul Vasile Marcu.
Camera Deputaţilor şi Senatul au generat, până în prezent, circa 800 de pensionari ‘speciali’, beneficiari ai unei pensii care creşte în mod corespunzător pe baza numărului de mandate efectuate.
Concret, sunt 542 de beneficiari de pensii în urma efectuării unuia sau mai multor mandate de deputat.
Pensia cea mai mică a unui fost deputat este 2.037 de lei brut, fiind 86 de foşti parlamentari care încasau lunar, la începutul anului, această sumă.
La polul opus, patru foşti deputaţi încasau, fiecare, pensii brute de 12.168 de lei.
Efortul bugetar anual cu cele 542 de pensii se ridica la 33.227.364 lei.
Pensie de parlamentar: 12 mii de lei, brut, pentru trei mandate de senator sau deputat
La Senat, regăsim mai puţini pensionari speciali, pentru că şi numărul de mandate este mai mic în această Cameră, norma de reprezentare a unui senator fiind, practic, dublă comparativ cu a unui deputat.
Din 227 de pensii, 127 erau acordate pentru un mandat incomplet (28 de luni şi 2.883 lei brut/lună) sau complet (48 de luni şi 4.943 lei brut/lună). 46 de pensii le reveneau unor foşti parlamentari care au acumulat trei mandate, brutul pensiei fiind, în acest caz, 12.167 de lei.
Efortul bugetar anual al Senatului pentru susţinerea acestor pensii este 20.630.076 lei.
Publicaţia G4Media a obţinut aceste informaţii în ianuarie, în baza Legii accesului la informaţiile de interes public.
În luna decembrie anul trecut, Parlamentul a votat abrogarea tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele ale senatorilor și deputaților însă CCR a respins abrogarea ca fiind neconstituţională.