Știrea zilei

Ce a făcut Nicolae Ceauşescu înainte să se stinga, în ziua Crăciunului! Dezvăluiri despre ultimele clipe ale vietii

Pe 25 decembrie se împlinesc 31 de ani de la executarea cuplului Ceauşescu, moment de cotitură în timpul Revoluţiei din 1989. FANATIK îţi prezintă cronologia ultimei luni din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, în care au fost consemnate evenimentele majore în care a fost implicat.

19 decembrie 1989. Elena Ceauşescu comandă “Operaţiunea Trandafirul”, prin care 43 de cadavre ale unor revoluţionari ucişi în Timişoara au fost incinerate la Crematoriul “Cenuşa”. În tot acest timp, Nicolae Ceauşescu vorbea în Iran despre victoria socialismului în România şi prezenta planurile pentru cincinalul 1991-1995 şi o perspectivă pentru perioada 2000-2010.

20 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu a ajuns în timpul după-amiezii în Bucureşti. De la Aeroportul Otopeni merge direct la sediul CC, unde are mai multe întâlniri. Între 17:05 şi 17:20 susţine o teleconferinţă şi continuă seria de discuţii particulare, având peste 70 de primiri. La ora 19:00, Nicolae Ceauşescu ţine un discurs televizat. Seara este încheiată cu alte şedinţe şi întâlniri.

PUBLICITATE

Ultimul miting al lui Nicolae Ceauşescu şi fuga cu elicopterul
21 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu instituie, printr-un decret prezidenţial, starea de necesitate în judeţul Timiş. Este citită, în Piaţa Operei din Timişoara, Declarația și Programul în 11 puncte al Frontului Democrat Român. Continuă serie de şedinţe şi întrevederi până la ora prânzului, când Nicolae Ceauşescu îşi pregătea discursul din cadrul mitingului anunţat în Piaţa din faţa Comitetului Central.

După două minute, discursul lui Nicolae Ceauşescu a fost întrerupt. “Alo, tovarăși, așezați-vă liniștiți. Stați liniștiți. Liniște, nu auziți? Așezați-vă liniștiți la locurile voastre. Asta e o provocare”, au fost ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceauşescu din balconul CC. Grupuri de manifestanţi se stâng în mai multe locuri din Bucureşti şi începe primele confruntări armate. Până la finalul zilei sunt susţinute diverse şedinţe şi o teleconferinţă.

“Avem de-a face cu o acțiune organizată și dirijată, cu orientare precisă de destabilizare și îndreptată împotriva integrității și independenței României” – Nicolae Ceauşescu în teleconferinţa din 21 decembrie.

PUBLICITATE

22 decembrie 1989. Nicolae şi Elena Ceauşescu şi-au petrecut noaptea în Comitetul Central. Dimineaţă a avut loc ultima şedinţă CPEx, iar Vasile Milea se sinucidea. La ora 12:06, elicopetrul cuplului prezidenţial decola de pe clădirea Comitetului Central, în timp ce revoluţionarii intrau în clădire. Cei doi au fost capturaţi aproape de Târgovişte şi duşi la garnizoana din oraş.

23-24 decembrie 1989. Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost deţinuţi într-o cameră din UM 01417, aceştia fiind supravegheaţi de doi soldaţi (căpitanul Ion Boboc şi plutonierul Constantin Paise). Intrarea în cameră era păzită de caporalul Dorian Dobriţa şi locotenentul-major Iulian Stoica.

25 decembrie 1989. Procesul cuplului Ceauşescu a început la ora 13:20 şi a durat până în jur de 14:40. Sentinţa de condamnare la moarte a fost pronunţată la 14:45, în timp ce execuţia a avut loc la 14:51, în curtea garnizoanei.

Capetele de acuzare din procesul cuplului Ceauşescu

Genocid – peste 60.000 victime
Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
Subminarea economiei naționale
Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close