ReligieȘtirea zilei

Pune usturoi la uși, ferestre și în colțurile casei de Sfântul Andrei

In anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul Romaniei”, Iar ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala . Data de 30 noiembrie, premergatoare Zilei Nationale, este notata in calendarul Ortodox cu cruce rosie.

In aceasta zi foarte multi romani isi sarbatoresc onomastica, insa pe langa acest aspect exista si foarte multe traditii si obiceiuri ce se cer a fi respectate.

In acest articol v-am pregatit 5 dintre cele mai interesante traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei.

PUBLICITATE

1. Traditia poporului roman spune ca in noaptea de Sf. Andrei, pe 29 noiembrie, ies strigoii. Cine sunt acesti strigoi? Ei reprezinta spirite ale mortilor, care nu ajung in lumea de “dincolo” dupa inmormantare, sau refuza sa se mai intoarca “acolo” dupa ce isi viziteaza rudele, la marile sarbatori calendaristice. Noaptea de Sfantul Andrei este foarte importanta deoarece se spune ca atunci se fac vraji si farmece.

2. Una din traditiile populare este aceea de a pune grau in pamant. Gospodinele aseaza cu meticulozitate boabele de grau in glastre cu pamant, iar in noaptea de Revelion masoara cat de mult a crescut acesta. Daca este inalt si voluminos, atunci acea casa va avea prosperitate in anul viitor, daca graul este rar, atunci anul ce urmeaza va fi plin de greutati.

3. O alta traditie populare este ca fetele nemaritate sa puna noua cesti cu apa intr-o farfurie, pe care sa o aseze sub o icoana. Daca a doua zi, dupa ce masoara din nou apa, pe fundul farfuriei mai raman cateva picaturi de apa, se zice ca acestea vor avea noroc, iar daca ultima ceasca va ramane neumpluta vor avea ghinion tot anul.

PUBLICITATE

4. Tot in acesta noapte se pune usturoi pe la toate colturile casei, mai ales la ferestre si usi. Se spune ca astfel casa va fi ferita de spiritele rele.

5. In ziua de Sfantul Andrei este interzis sa iti piepteni parul. In popor, se spune ca daca iti vei pieptena parul si iti vor cadea fire de par, atatea fire cate sunt pe pieptan reprezinta numarul de ghinioane din anul ce va urma.

Voi ce traditii cunoasteti de Sfantul Andrei? Asteptam comentariile dumneavoastra.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Andrei!

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close