Știrea zilei

Când vine următorul cutremur puternic în România? Gheorghe Mărmureanu, anunț ferm

Când vine următorul cutremur puternic în România? Fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că România se apropie cu pași repezi de un seism important.

Din fericirea, cutremurul devastator din Turcia nu are legături prea multe cu țara noastră. Mărmureanu a transmis oamenilor să stea liniștiți, în ciuda magnitudinii și impactului pe care l-a avut seismul de la Izmir.

De asemenea, acesta a mai explicat că seria de cutremure din Vrancea nu este una care să impacienteze. Din contră, aceste seisme fac bine pentru că eliberează un surplus de energie.

PUBLICITATE

Când are loc următorul seism major în România!
”Seria este aproape terminată. Nu e niciun fel de problemă, să știți că e bine să avem acest tip de cutremure. Ele nu sunt periculoase.

Trebuie să știți și să intre bine în sufletul oamenilor că niciodată cutremurele din Turcia și din Grecia care au loc la adâncimi diferite, ele n-au nicio tangență cu România.

Cutremurele din Turcia și din Grecia, atenție, nu ne afectează pe noi. Noi nu primim energie din partea asta, avem altele”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

PUBLICITATE

Când vine următorul mare cutremur

Gheorghe Mărmureanu nu a ezitat și a transmis și anul posibil în care România va trece printr-un seism major. Conform teoriei dezvoltată de fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, țara noastră ar putea să fie zdruncinată serios în 2040.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a mai zis Mărmureanu, pentru FANATIK.

România, în pragul unui seism important

Gheorghe Mărmureanu a studiat cutremurele din România și nu numai și spune că seismele majore se petrec o dată la o sută de ani. Sunt două raze importante și țara noastră o traversează pe cea mai puternică.

„Noi în România am avut niște cutremure mari. Am studiat prin biserici, pe unde am găsit date. Și avem o gamă de cutremure care se desfășoară după un anumit tipic, cele foarte puternice care sunt așa. La 1738, apoi 1838. A venit 1940, deci, ce urmează, 2040. Următorul ar trebui să fie în 2040.

Mai sunt o rază de cutremure care au fost, de exemplu în 1701 care a afectat Constantinopolul, apoi 1802, un cutremur extrem de mare, a fost de sfânta Parascheva chiar, după care 1904. Și tot așa, a fost în 2005. Vedeți? Sunt două linii de cutremure și au între ele cam 100 de ani.

Acum suntem în ciclul cutremurelor foarte puternice, 1940 – 2040. Poate să fie 2039, poate să fie 2041, dar să știți că mult nu depășește. Cutremurele din această rază sunt foarte puternice și distrugătoare”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Cutremure devastatoare în România de-a lungul timpului

Cele mai mari cutremure care au avut loc vreodată în România au fost înregistrate în 1838, cu o magnitudine de 7,5, în 1940, acesta având 7,4 grade pe scara Richter, dar și în 1977. Seismul de atunci a avut o magnitudine de 7,4 grade.

Cutremurul din 1977 a avut o durată de circa 56 de secunde, nu mai puțin de 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.

Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close