Știrea zilei

Italia: “Craciunul risca sa fie anticamera celui de-al treilea val Covid din ianuarie”

Avand in vedere o posibila zona rosie sau portocalie in toata Italia in cele mai „fierbinti” zile ale sarbatorilor de Craciun, guvernul este impartit. Sugestia oamenilor de stiinta este de a urma modelul zonelor rosii, dar lasand cetatenilor posibilitati mai mari de miscare decat blocajul total din primavara trecuta

Echipa lui Giuseppe Conte este impartita. Dovada este motiunea depusa in Senat cu privire la miscarile intre municipalitati: textul angajeaza guvernul sa „permita posibilitatea celor mai apropiati oameni dragi de a se reuni la 25, 26 decembrie si 1 ianuarie” , dar propunerea nu este conforma cu ministrii Partidului Democrat, Franceschini si Boccia.

Intalnirea Cts

PUBLICITATE

Astazi expertii CTS se vor intalni din nou, dupa actualizarea summitului de ieri. Apoi ii va reveni lui Palazzo Chigi sa spulbere ultimele indoieli si sa decida ce sacrificii sa le ceara cetatenilor in timpul sarbatorilor. O alegere pe care Conte si-ar fi dorit sa o evite datorita impactului asupra increderii italienilor in guvernul Giallorossi, dar care a fost necesara deoarece, potrivit oamenilor de stiinta, „curba virusului inca nu coboara asa cum ar trebui”. Revizuirea in curs a declansat noi tensiuni, deoarece prin prisma celor 12.000 de noi infectati, ministrii Speranza, Boccia si Franceschini indica calea blocarii totale.

Pozitie pe care comisarul Domenico Arcuri a sustinut-o: „Nu putem schimba intotdeauna masurile, parca am schimba crevetii. Si nu putem lua masuri care ne ingenuncheaza, cum ar fi inchiderea restaurantelor de Craciun. De ce le-am deschis? Acum au cumparat bunurile si le inchidem? ». Pe scurt, guvernul este din nou impartit intre cei care fac presiuni pentru a restrictiona masurile si cei care ridica vocea, pentru a ne aminti cat de important este Craciunul pentru a relansa comertul.

Oamenii de stiinta

PUBLICITATE

Conte a fost reticent in a introduce noi restrictii. Seful delegatiei M5S Alfonso Bonafede – care prefera „interventiile chirurgicale, deoarece masurile care tocmai au fost lansate functioneaza si o inasprire care nu este sustinuta de datele de sanatate nu ar fi inteleasa de cetateni” – a cerut oamenilor de stiinta sa vina cu propuneri concrete.

Al treilea val

CTS solicita „consolidarea mecanismelor de control pentru respectarea normelor deja in vigoare” si invita executivul sa dispuna „masuri mai stricte pentru a preveni circulatia oamenilor”. Craciunul risca sa fie anticamera celui de-al treilea val Covid din ianuarie si, pe langa impactul dramatic asupra sanatatii italienilor si a unitatilor de sanatate, stabilitatea guvernului ar putea fi afectat.

Ipoteza

Exista doua ipoteze principale. Decideti ca, in timpul sarbatorilor, Italia va fi o zona portocalie mare, cu baruri si restaurante inchise, miscari limitate, dar magazine deschise sau o zona rosie nationala: in acel moment ne vom gasi cu un nou blocaj general, ca in primavara, cand am putea pleca din casa numai pentru situatii de urgenta, nevoi si sanatate si cu declaratia in buzunar. „Modelul Merkel” este cel al unei curbe ascendente , in timp ce in Italia curba epidemiei scade.

Date si masuri

Intreaga Italia s-ar putea opri din 24 decembrie pana in 6 ianuarie, urmand regulile benzii portocalii sau cele ale benzii rosii. Sau inchiderile vor fi declansate numai in zilele de sarbatoare si in zilele anterioare sarbatorilor si, prin urmare, 24-25-26-27-31 decembrie si 1-3-6 ianuarie, asa cum sugereaza Dario Franceschini. Insa decretul primului ministru nu va fi suficient, va fi insotit de un nou decret-lege privind limitarea libertatilor personale, sau chiar doar de o modificare a ultimului decret-lege din 3 decembrie.

Repornire

In mai, dupa blocare, Italia scazuse la 0,5, dar aveam vara inainte, acum suntem la 0,8 si suntem in mijlocul iernii. Pana cand toate regiunile vor fi sub pragul de 0,5 „este esential sa ne pastram garda foarte sus si sa prevenim slabirea in acele locuri in care oamenii isi scot mastile”.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close