Social

Dr. Carmen Dorobat, avertisment pentru romani: “In maximum 14 zile alegem pe cine salvam”

Dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi, trage un puternic semnal de alarma. Medicul spune ca, daca se mentine trendul actual, Terpia Intensiva nu va mai face fata. In momentul de fata, sistemul medical iesean se apropie de colaps.

.„Suntem la un pas de Italia, in primavara, si in curand vom atinge acest prag, fara respectarea regulilor”, spun medicii infectionistii. Acestia transmit un mesaj clar romanilor:

„Suntem la un pas de Italia, in primavara, si in curand vom atinge acest prag, fara respectarea regulilor”.

PUBLICITATE

“Terapia Intensiva nu mai face fata. Daca 5% dintre cazurile noi ajung in ATI, in doua saptamani, medicii vor trebui sa aleaga pe cine trateaza sau nu”, a averizat managerul Spitalului de Boli Infectioase, prof.dr. Carmen Dorobat.

“S-au facut 11 externari ieri; sigur, acele locuri vor fi ocupate, iar ieri, la pranz, aveam doua locuri libere care s-au ocupat imediat. In acest moment, in spital, exista multi pacienti cu factor de risc major in ceea ce priveste COVID 19. Locurile libere exista doar de la o zi la alta, sau de la o raportare la alta, amintind faptul ca avem doua raportari pe zi spre DSP”, a mai spus prof.dr. Carmen Dorobat.

“Medicii de la ATI au atentionat inca de la inceputul lunii mai ca posibilitatea sa ajungem in acest moment exista. Si am ajuns… Si asta chiar daca am facut un apel la populatie sa respecte masurile de protectie. Sa nu bagatelizeze acest virus. Din nefericire, aceste reguli nu au fost respectate. Am ajuns in acest moment critic, si ne apropiem cu pasi repezi de o sufocare a sistemului sanitar”, a mentionat si dr. Florin Rosu, seful compartimentului AT din cadrul Spitalului de Boli Infectioase.

PUBLICITATE

Care este situatia la Terapie Intensiva

„Este critica, sunt pacienti intubati, inclusiv la UPU a Spitalulului Sfantul Spiridon, care au si infectia cu noul coronavirus. La Terapie Intensiva nu mai este nimic. Nici un pat liber. Este in lucru deschiderea compartimentului de sase paturi de Terapie Intensiva de la Spitalul CFR, dar mai sunt aspecte de rezolvat. Este un compartiment care, cel mai tarziu in cursul zilei de astazi, il vom deschide, si facem eforturi pentru asta. Tot in acest timp, actionam pentru a deschide sectia externa de spital modular de la Letcani, iar pana atunci sa obtinem 60 de paturi de la Spitalul CF Pascani.

E clar ca avem acest minus, si ca aceasta pandemie a pus foarte mare presiune pe umerii celor care sunt in sistem. Problema este ca, daca populatia continua sa ignore regulile sanitare, nu stim in ce masura vom face fata in continuare. Acum nu e neaparat de numarul de paturi, ci de oamenii care sa poata sa ingrijeasca acesti bolnavi“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iasi.

Ce se poate face

“Sub coordonarea profesorulului universitar doctor Oana Grigoras, a fost demarat un proiect de formare in Terapie Intensiva a medicilor din alte specialitati pe acest segment ingust al bolnavilor COVID 19, dar rezultatele se vor vedea peste cateva luni”, a mai spus Vasile Cepoi. Acesta a adaugat scurt ca, raportat la rata de infectie, Iasul e inca departe de pragul rosu. Nu acelasi lucru insa este pentru medici, asistenti medicali, infirmiere. “Sigur, daca e sa ne luam dupa rata de infectie, mai avem pana la 3%, noi suntem la 1,7%. In schimb, o rata care nu se calculeaza, din punctul de vedere al resurselor umane, suntem foarte aproape de pragul rosu”, a mai spus Vasile Cepoi, potrivit Ziarul de Iasi

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close