Social

Ultimele cuvinte ale Elenei către Nicolae Ceaușescu. Ce a putut să îi spună înainte să se stinga

La Târgoviște, acolo unde urma să fie judecat cuplul Ceaușescu, plutea o incertitudine în legătură cu atribuțiile generalului Stănculescu. Astfel, fostul comandant al U.M. 01417 Târgoviște, pe nume Andrei Kemenici, a povestit în cartea Ceaușescu la Târgoviște a lui Viorel Domenico, modul în care au reacționat cei doi condamnați la moarte.

Ultimele cuvinte ale Elenei către Nicolae Ceaușescu

”Păi, dacă e să depindă de sinceritatea mea, vă spun că cel mai greu moment pe care l-am trăit în această perioadă l-a constituit clipa în care i-am văzut pe parașutiști cum se zbat și se chinuie să-i lege în sfori pe Nicolae și pe Elena Ceaușescu. Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceaușescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilință. Însă plângea. Îi șiroiau lacrimile pe obraz. Și suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer și profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii și privirile lui. Mi-era rușine, o imensă rușine. Puteam fi detașat, nu eu eram cel vinovat de postura în care ajunsese, dar lucrul acesta se întâmpla în unitatea unde eu însumi eram comandant. Evitam privirile oamenilor, nu aveam puterea să mă uit în ochii lor”, a povestit Andrei Kemenici.

PUBLICITATE

Tot acesta a mai spus că Elena Ceaușescu plângea și se opunea tratamentului primit, însă nu Nicolae Ceaușescu, care plângea.

”Deci, Nicolae Ceaușescu nu s-a opus tratamentului ce i se pregătise nici un moment, nici măcar pe drumul spre zidul de execuție. Plângea doar… Și lacrimile alea, ale lui, mă sfâșiau, mă dureau cumplit. Nu , nu mai era Ceaușescu! Era un om, iar când a fost ciuruit de gloanțe, m-au podidit lacrimile. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă și independentă”, mi-au dat mie lacrimile. M-am trezit cu obrazul ud!… Poate și de sudoare… Oricum, nu știu dacă eroii comuniști mureau strigând lozinci, cum încerca să susțină literatura din epocă, dar Nicolae Ceaușescu a murit exact ca în cărțile alea, ca în filme… Și această moarte, în mine cel puțin, a lăsat urme…”, a spus Andrei Kemenici în interviul său, potrivit Historia.ro.

Tot Andrei Kemenici descrie și ultimul dialog între Elena și Nicolae Ceaușescu.

PUBLICITATE

”La ieșirea din comandament, Nicolae Ceaușescu era în față, flancat de doi parașutiști, iar în spate, la circa un metru, tot astfel era condusă spre zid Elena Ceaușescu. Când a dat cu ochii de Stănculescu, aflat deja afară, lângă scări, a întrebat într-un fel ambiguu, viclean: „Nicule, în România se împușcă oameni?” Eu eram lângă general și întrebarea fusese pusă atât de provocator încât mă așteptam să răspundă acesta, dar a intervenit Nicolae Ceaușescu, care, săgetându-l cu privirea pe Stănculescu, a răspuns: „Încă o trădare națională!”, a povestit Andrei Kemenici în cartea ”Ceaușescu la Târgoviște”.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close