ReligieSocial

Dublă sărbătoare pe 18 decembrie! Mulți români poartă aceste nume de sfinți. Ce e bine să faci

Pe data de 18 decembrie 2020, mulți români își serbează ziua de nume. În această zi, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul și pe Sfântul Sebastian și soția lui, Zoe.

Pe lângă aceștia, sunt amintiți și Cuviosul Flor, Sfânta Sofia și Cuviosul Mihail Sincelul. Unul din cei mai populari sfinți moldoveni din toate timpurile a fost Daniil Sihastrul, cunoscut și sub numele de ”Sfântul Daniil schimonahul” sau ”Sfântul Daniil cel Nou”.

Sfântul Sebastian (n. Milano – d. 20 ianuarie 287 d. Cr., Roma) este un sfânt creștin pomenit de Biserica Ortodoxă și de cea Greco-Catolică în ziua de 18 decembrie, iar de Biserica Romano-Catolică și de Bisericile Evanghelice-Lutherane pe 20 ianuarie.

PUBLICITATE

Ce se sărbătorește pe 18 decembrie

Sfantul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea orașului Radăuți. Locul intrării sale în monahism este Schitul Sfântul Lavrentie, la 6 km de Putna. La botez a primit numele Dumitru, iar prin calugărie s-a numit David. Ulterior, după ce a primit Marea Schismă primește numele Daniil.

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este trecut cu cruce albastră în calendar, ceea ce simbolizează sărbătorile sfinților români care au moaștele în România. Tradiția spune că la înmormântarea Sfântului Daniil ar fi luat parte și domnitorul Ștefan cel Mare. În mănăstirea Putna se păstrează un deget arătător, îmbrăcat în ferecătură de argint și împodobit cu mărgăritare, care ar fi al Cuviosului Daniil. Se spune că respectivul deget este cel care i-ar fi arătat lui Ștefan cel Mare locul potrivit pentru zidirea mănăstirii.

PUBLICITATE

Sfântul Sebastian s-a înrolat în armata Imperiului Roman în 283 pentru a-și ajuta semenii creștini și ajunge căpitanul gărzii praetoriene, iar în timpul domniei lui Dioclețian devine senator. Mai apoi, continuă să-i ajute pe creștinii întemnițați, riscând să îți pună viața în pericol. Pentru mărturisirea credinței în Iisus, este condamnat la moarte prin săgetare. Supraviețuiește săgeților, motiv pentru care trupul i-a fost bătut cu ciomege și tăiat în bucăți.

În această zi, credincioșii se roagă pentru ei și pentru familia lor, dar și pentru cei care sunt în nevoie. Este postul Crăciunului, iar, pe 18 decembrie, credincioșii își dedică ziua pentru post și rugăciune.

În această zi sfântă, doamnelor le este interzis să calce, să coasă, să toarcă, să facă de mâncare sau să se ocupe de alte treburi casnice, pentru că astfel ar comite un păcat. De asemenea, bărbaților le este interzis să muncească.

Tot în această zi avem pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Flor, episcopul Aminsului, pomenirea Sfinţilor Mucenici Foca şi Ermil, care de sabie s-au săvârşit, pomenirea Sfinţilor Mucenici Zaheu diaconul şi Alfie citeţul, care au pătimit în Cezareea., pomenirea Sfintei şi făcătoarei de minuni Sofia, pomenirea sfinţirii cinstitei biserici a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu din Halcopratia, pomenirea Cuviosului părintelui nostru Mihail Sincelul, mărturisitorul, pomenirea celui între sfinţi Părintelui nostru Modest, arhiepiscopul Ierusalimului.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close