Știrea zilei

Ce a decis Nicolae Ceaușescu după fuga Nadiei Comăneci! Măsuri fără precedent

A fost atunci o adevărată lovitură pentru regimul comunist, una pe care greii partidului au încercat din răsputeri să o coafeze atât pe plan intern, cât și internațional.

Dacă în România lucrurile au putut fi controlate cu lejeritate, reacția celorlalte țări nu a fost acoperită mai deloc. Americanii atât au așteptat și au ținut să transmită tuturor cele petrecute. După zece ore în avionul care a dus-o către libertate, aterizarea Nadiei pe aeroportul JFK era transmisă în direct de CNN.

Mai mult de atât, Nadia Comăneci a fost dusă imediat într-o sală pentru conferințe de presă. A răspuns întrebărilor și părea să lase pentru totdeauna în spate negura comunistă.

PUBLICITATE

Ce a hotârât Nicolae Ceaușescu după fuga Nadiei Comăneci!

Răspunsul Direcției pentru Securitatea Statului din România nu a întârziat prea mult. La ordinul direct al președintelui Nicolae Ceaușescu, aceștia au elaborat un plan de măsuri care conținea și câteva acțiuni de compromitere și discreditare.

Toate acestea au fost puse în practică după ce a eșuat și ultima tentativă de repatriere a gimnastei. De altfel, Nadia Comăneci avea să transmită la ani distanță că nu a avut deloc liniște, la început, pe tărâm american.

PUBLICITATE

Printre hotărârile aplicate de urgență au fost cele în care serviciul Dezinformare D și UM 0544, adică centrul de informații externe au scos o notă despre gimnastă. Mai exact, în document se aflau mai multe detalii despre comportamentul sportivei.

Erau scoase în evidență lipsa calităților pedagogice, dar și caracterul aventurist, unul care nu era pe placul regimului comunist. Toate acestea trebuiau predate până la 20 decembrie 1989.

Ce informații despre Nadia Comăneci aveau undă verde pentru străinătate

Lucrurile nu s-au oprit aici. Oameni importanți au avut roluri cheie. Instruirea surselor și relațiilor operative, membri în foruri sportive internaționale sau care întrețineau legături cu personalități din lumea sportului, în vederea convingerii lor că actul comis de cea în cauză avea caracter aventurist, lipsind motivațiile de ordin politic ori profesional.

Mai mult de atât, prin sursele cu posibilități de comunicare cu radio Europa Liberă urmau să fie transmise notele dezonorante și calomnioase. De asemenea, informațiile infamante ar fi fost predate, scris sau telefonic, unor persoane preocupate de culegerea de informații despre România.

Cine este Nadia Comăneci

Nadia Comăneci este născută pe 12 noiembrie 1961, la Onești. A intrat definitiv în istorie după ce a devenit prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur.

De altfel, Nadia este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

S-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între 1984 și 1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români. În noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal granița româno-maghiară.

În cele din urmă a solicitat azil politic guvernului Statelor Unite. Acest gest a avut un efect major asupra opiniei publice. De altfel, nu a mai durat mult după plecarea gimnastei și a început Revoluția. Nadia și-a petrecut următorii ani promovând linii vestimentare pentru gimnastică, lenjerie Jockey, echipament de aerobic și rochii de mireasă.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close