Știrea zilei

Vești proaste pentru români. Cresc facturile la energie electrică

La 1 noiembrie 2020 a intrat în vigoare Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de majorare a taxei de cogenerare, pe care toți consumatorii casnici sau industriali au obligația să o achite.

Cu alte cuvinte, prețul energiei electrice a crescut cu 40%, de la aproximativ 3,5 euro/MWh la circa 5 euro/MWh. Luna noiembrie aduce, însă și o veste cât se poate de bună pentru români.

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un ordin potrivit căruia racordarea la energie electrică devine gratuită. Costurile cu proiectarea și execuția instalației de racordare a locurilor de consum deținute de aceștia, cu lungime de până la 2.500 metri, sunt suportate de către operatorii de distribuție concesionari.

PUBLICITATE

Crește prețul energiei electrice. Taxa a intrat deja în vigoare

La nivelul întregii ţări, taxa pe cogenerare va fi în valoare de peste 350 mil. de euro pe an, faţă de aproximativ 245 mil. de euro, când era 3,5 euro/MWh. Calculul este realizat la un consum mediu naţional de aproximativ 8.000 MWh, care include atât consumul casnic, cât şi cel industrial.

Taxa de cogenerare este plătită de toţi consumatorii, casnici sau industriali. Ea este destinată ajutorului de stat acordat producătorilor de energie în cogenerare, cei mai mari beneficiari fiind CET-urile (centralele electrice de termoficare) care produc şi agent termic pentru populaţie.

PUBLICITATE

Taxa a fost, începând cu iulie 2020, circa 3,5 euro/MWh. De la 1 noiembrie 2020, aceasta a ajuns, însă, la aproximativ 5 euro/MWh.

„Consolidarea reţelei interne de transport al energiei electrice este fundamentală pentru dezvoltarea României”
În altă ordine de idei, Guvernul dă asigurări că proiectele strategice în domeniul transportului de energie electrică din România, inclusiv pentru integrarea energiei verzi în sistemul naţional, reprezintă o prioritate şi se dezvoltă în ritm accelerat cu ajutorul fondurilor europene accesate de către Transelectrica.

„Investiţiile strategice pentru România, aşa cum este acest obiectiv, reprezintă una dintre priorităţile Guvernului şi mă bucur să constat că societăţile cu capital majoritar de stat se dezvoltă accesând fonduri europene nerambursabile.

Realizarea acestei linii este dovada clară că a fost repornit procesul de dezvoltare a reţelei electrice de transport şi pune România, prin Transelectrica, pe harta europeană a priorităţilor strategice ale sectorului energetic regional. Consolidarea reţelei interne de transport al energiei electrice este fundamentală pentru dezvoltarea României, pentru că numai în acest fel pot fi create condiţiile pentru o creştere economică sustenabilă.

Odată finalizată, această investiţie va asigura securitatea energetică pe termen lung, în perspectiva instalării a două noi unităţi de producţie a energiei electrice la CNE Cernavodă, va creşte capacitatea de implementare a resurselor regenerabile şi nu în ultimul rând va contribui la atingerea obiectivelor europene privind piaţa unică de energie electrică europeană.

Mă bucur să văd că anul acesta Transelectrica face paşi importanţi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale şi construieşte linii electrice aeriene de înaltă tensiune, iar aici mă refer la Linia Porţile de Fier – Anina, Linia Oradea Sud – Nădab şi la Linia Cernavodă-Stâlpu. Felicit conducerea Companiei pentru responsabilitatea cu care urmăreşte priorităţile investiţionale”, a declarat Antonel Tănase, Secretar General al Guvernului.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close