Știrea zilei

Ce sa NU faci pe 1 Martie ca sa ai noroc si bunastare tot anul 2021

Ce NU trebuie să faci pe 1 Martie, dacă vrei să îți meargă bine tot anul și să ai parte de noroc și prosperitate?

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate.

Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

PUBLICITATE

Mărțișor 2021. Superstiții 1 Martie

Pe 1 martie se obișnuiește ca bărbații să le ofere femeilor mărțișoare, în semn de respect și admirație.

Scopul purtării mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul odată cu venirea primăverii.

PUBLICITATE

Se spune că mărţişoarele sunt purtătoare de noroc şi de fericire, de aceea la acest şnur, legat sub forma unei fundiţe, se adaugă şi alte simboluri ale norocului, cum ar fi trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar sau inimă.

În prima zi a primăverii, de mărțișor, în unele zone din țară există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint,ori de aur.

Acest talisman este însoțit bineînțeles de două fire răsucite, din mătase albă și roșie. În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii.

Mărțișorul este considerat un simbol al luptei vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii.

De asemenea mărțișorul este considerat un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii.

Totodată, mărțișorul este considerat un simbol al primăverii, al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară. Mărțișorul este purtat la vedere timp de aproximativ două săptămâni sau toată luna martie, pentru că aduce optimism și credință.

În unele județe ale României, mărțișorul este purtat doar primele doua săptămâni. În localitățile transilvănene, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se considera că astfel se pot speria duhurile rele.

În județul Bihor se crede că, dacă oamenii se spală cu apă de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși.

În Banat, fetele se spală cu zăpadă, de mărțișor, pentru a fi iubite mereu.

Ce NU trebuie să faci pe 1 Martie

În zilele noastre, Mărţişorul se poartă o perioada de timp bine determinată şi nu mai este purtat la gât, ci la încheietura mâinii, sau este prins în piept, cu convingerea că toate dorinţele se vor împlini.

Dacă mărțișorul este dat jos înainte de vreme, este un semn al ghinionului. După ce este dat jos, nu se aruncă, ci se prinde în ramurile unui pom fructifer pentru a aduce belșug.

Este foarte important ca mărțișorul să nu fie aruncat, ci legat trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc.

În satele transilvănene, mărţişorul este agăţat de poartă sau la ferestre pentru a îndepărta relele şi blestemele

Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close