Știrea zilei

Negocierile s-au incheiat. Cine va fi noul Premier. Rareș Bogdan: ”Azi veți vedea fum alb”

USR-PLUS este tot mai aproape de a accepta una dintre cele două variante propuse oficial de cei de la PNL în viitoarea coaliție, aceea ca liberalii să primească și postul de șef al Guvernului, și pe cel de președinte la Camera Deputaților.

Rareș Bogdan anunță progrese în negocierile PNL-USR PLUS-UDMR: ”Azi veți vedea fum alb”

UPDATE, ora 12:40 / Vin declarații optimiste din zona negocierilor PNL-USR PLUS-UDMR pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele liberalilor, anunță că lucrurile evoluează în direcția pozitivă: ”Azi veți vedea fum alb”, declară europarlamentarul PNL.

PUBLICITATE

Conform ultimelor informații, PNL ar dori Apărarea, Externele, Internele, Justiţia, Dezvoltarea, Transporturilor, Fondurile UE şi Finanţele, anunță News.ro.

Asta înseamnă că USR PLUS ar urma să deţină portofoliile Sănătăţii, Educaţiei, Culturii, Energiei/ Economiei, Muncii, Mediului. Alianța ar vrea şi Justiţia sau Finanţele, însă PNL nu pare dispus să renunţe la vreunul dintre ele.

În ceea ce-i privește, cei de la UDMR ar urma să aibă ministerele Agriculturii, Comunicaţiilor şi Tineretului şi Sportului.

PUBLICITATE

Știrea inițială, ora 9:47 / În schimb, alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș vrea la schimb posturi cheie în viitorul Executiv, cum ar fi ministere cu greutate ca cel al Finanțelor, Justiției și al Dezvoltării.

Prin această posibilă mutare de ultim moment, USR-PLUS și-ar îndeplini un obiectiv anunțat în urmă cu două zile: Ludovic Orban, departe de postul de premier.

USR PLUS ar ceda Guvernul și Camera Deputaților către PNL. Portofolii cu greutate cerute în schimb
Discuțiile dintre PNL și USR-PLUS pot ajunge pe un alt drum în orele următoare, după ce conducerea alianței pare dispusă să cedeze funcțiile de top de la Guvern și Camera Deputaților, dar în schimb să câștige ministere cu mare greutate în Executiv.

Potrivit Știripesurse, cei de la USR PLUS ar fi comunicat în mod clar preferința pentru Florin Cîțu, deși Ludovic Orban nu a fost încântat de această variantă. El le-a comunicat partenerilor de negocieri că va discuta la partid despre acest lucru și va veni cu un răspuns final.

Dacă PNL ar primi funcția de prim-ministru pentru Florin Cîțu și cea de președinte a Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban, Guvernul ar putea fi dominat de USR-PLUS în ministerele cheie.

Mai exact, cei de la USR-PLUS își doresc compensații importante din partea liberalilor. S-ar putea ajunge la un Guvern cu o structură: 7 ministere PNL, 7 USR-PLUS și 2 UDMR sau 8 PNL, 7 USR-PLUS și 3 UDMR.

USR-PLUS țintește trei mari minister

Dacă Orban ajunge la Camera Deputaților și Cîțu la Palatul Victoria, formațiunile conduse de Barna și Cioloș vor portofolii grele cum ar fi Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției sau Ministerul Dezvoltării, dar și ministere extrem de importante în circuitul de avizare al actelor normative.

Astfel, în această variantă, USR-PLUS ar avea un mare avantaj asupra Guvernului, chiar dacă PNL ar avea premierul și probabil mai multe ministere.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au reluat, joi, negocierile pentru formarea noului Guvern. Într-o declarație comună, ei au susținut că toate soluțiile sunt pe masă și că fiecare parte și-a exprimat flexibilitatea.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close