Știrea zilei

Schimbări de ultimă oră anunțate de Arafat! Totul se modifică de astăzi: Să înțeleagă lumea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretarul de stat în Ministerul Apărării Interne (MAI), Raed Arafat, a făcut un anunț în premieră, la Digi 24. Prin intermediul unui apel video, Arafat a vorbit despre numărul de testări din țara noastră.

Potrivit secretarului de stat, de joi se va începe distribuirea primelor 300 de mii de teste rapide antigen, al cărui rezultat se poate afla în maxim 15 minute. Raed Arafat a subliniat că aceasta este doar prima tranșă din cele 3 milioane care s-au contractat, și că săptămâna viitoare va fi distribuită încă o tranșă.

”O spun în premieră. De mâine, începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide pe antigen, la nivel național, din cele 3 milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranșă.

PUBLICITATE

Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgență – camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanță, posibilitatea de a testa și a obține un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă și mult mai mare, decât să recoltezi și să aștepți PCR-ul a doua zi, sau, uneori chiar a treia zi. În faza de test rapid antigen vei avea rezultatul în 15 minute.”, a spus Arafat la Digi 24.

Testul se va face la simptomatici

Șeful DSU a mai precizat că testul rapid antigen se va face doar persoanelor simptomatice și că, până acum, acesta trebuia confirmat de un test PCR. Totuși, există discuții la nivelul Comisiei Europene de a recunoaște acest test ca egal cu cel PCR.

PUBLICITATE

”Până acum, testul rapid pe antigen trebuia să fie confirmat de un test PCR. Din ce știm, sunt discuții la nivelul Comisiei Europene de a recunoaște testul antigen rapid ca egal cu testul PCR, și să nu mai fie nevoie de confirmare.

Cele 3 milioane de teste încep să intre, primele 300.000 până sâmbătă vor fi distribuite. Deci vom avea o creștere a testării.

Testul se va face la simptomatici, nu la asimptomatici. Serviciile de ambulanță o să le obțină în altă etapă. Mâine distribuim la unitățile de primiri urgențe, săptămâna viitoare începem să dăm și serviciilor de ambulanță. Și atunci când te duci la un simptomatic, poți să faci testul.”, spune Arafat.

Ce trebuie să înțeleagă lumea

Ulterior, Arafat a explicat că testele nu vor fi făcute la cerere și că acestea vor fi făcute doar pentru persoanele care au simptome specifice coronavirus pentru a nu îngreuna sistemul de urgență.

”Să înțeleagă lumea. Nu vom face teste la cerere, să cheme ambulanța să testeze. Exclus. Dacă ne chemi și vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgență în dificultate.

Dacă te cheamă acasă cineva care are simptome, nu se simte bine, îl testezi, asta se poate.”, a spus Arafat, miercuri seara, la Digi 24.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close