Știrea zilei

Raed Arafat, avertisment sever: ”Intrăm în logica medicinei de dezastre”. Previziuni sumbre despre ATI

Pandemia de COVID-19 din România s-a intensificat, iar autoritățile anunță frecvent peste 4.000-5.000 de cazuri pe zi. În acest context, Raed Arafat lansează un avertisment sever.

Șeful DSU admite, pentru prima oară, că țara noastră se apropie, încet, încet de a intra în ”logica medicinei de dezastre”, care presupune impunerea unor măsuri foarte severe.

Marți, în ziua în care România a raportat un record de decese în pandemie, 104, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că presiunea pe sistemul medical în contextul numărului mare de cazuri de infecţii cu noul coronavirus continuă să crească, iar noi măsuri dure se pot aplica în domeniul sanitar.

PUBLICITATE

Raed Arafat, avertisment privind pandemia de COVID-19: ”Intrăm în logica medicinei de dezastre”

Prezent marți la videoconferința ”Fenomenul SARS-CoV2. Gripa Sezonieră. Vaccinarea”, Raed Arafat a făcut o serie de precizări legate de evoluția pandemiei din țara noastră.

Printre altele, acesta a avertizat că drumul până când putem ajunge la ”medicina de dezastre” nu este foarte lung, dată fiind accentuarea crizei COVID-19.

PUBLICITATE

”Situaţia de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi.

Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă. (…) Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea.

Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum, ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil”, a afirmat Arafat, conform Agerpres.

Arafat, previziuni sumbre despre ATI

Marți, 27 octombrie, România are 824 de bolnavi în stare gravă la secțiile ATI din țară. Numărul acesta va exploda, avertizează Raed Arafat, cel care spune că vor fi zile cu peste 100 de noi pacienți ajunși la terapie intensivă.

”Cu domnul ministru Tătaru am avut discuţii cu mai multe spitale recent pentru creşterea capacităţii de Terapie Intensivă la Bucureşti, dar singurul lucru pe care nu putem să îl creştem brusc este numărul medicilor şi al personalului care se ocupă de cazurile de terapie intensivă.

Avem un plan pentru a corecta un pic partea de resurse umane, de a recupera acum toţi medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, pe urgenţă, pe pneumologie, pe infecţioase, pe radiologie şi epidemiologie, de a-i angaja imediat fără concurs, pentru a crea o forţă de lucru pe care putem să o trimitem acolo unde este nevoie prin detaşare.

Sperăm în primă fază vreo 200 de persoane să reuşim să le angajăm, medici vorbim aici, la sfârşit ei să poată să aleagă unde vor să se transfere şi să aibă postul lor pe posturile vacante existente, tot fără concurs. Ordonanţa de urgenţă a fost citită, urmează să fie aprobată chiar în cursul acestei săptămâni”, a mai precizat Arafat.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close