Religie

Cand este Pastele Blajinilor in 2020. Ce obiceiuri se respecta de sufletul celor adormiti

Pastele Blajinilor in 2020 – Conform traditiei din popor, in lunea care urmeaza duminicii Tomei se sarbatoreste Pastele Blajinilor. In zonele rurale, oamenii mai folosesc si denumirea de Rohmani cand se refera la Blajini.

Pastele Blajinilor in 2020 – Paștele Blajinilor, zi când pomenim toți ADORMITII, va fi sărbătorit pe data de 28 aprilie.

In popor, oamenii credeau ca blajinii se numara printre cei dintai oameni de pe pamant. Acestia traiesc fara femeile lor, stand cu ele doar 30 de zile pe an in scopul procreatiei. Incapabili de a savarsi fapte rele, blajinii se afla dincolo de lumea vazuta, pe unde se varsa Apa Sambetei, pe Ostroavele Albe. Cele mai insemnate preocupari ale Blajinilor sunt rugaciunile si postul pentru cei vii. Se crede ca desi acestia sunt virtuosi, Blajinii nu stiu cum sa calculeze cand va cadea sarbatoarea Sfintelor Pasti. Oamenii dau de veste Blajinilor ca a venit Pastele cu ajutorul apei, aruncand pe ea coji de oua rosii.

In ziua de Pastele Blajinilor, in regiunea Botosanului batranii obisnuiau sa dea de-a dura oua rosii in amintirea Blajinilor. In Bucovina, in aceasta zi se obisnuia mancatul de iarba verde, unde se obisnuia sa se lase fimituri pe pamant, pentru a ii pomeni pe cei morti. In alte zone din tara, oamenii obisnuiesc sa mearga in aceasta zi la cimitire si sa dea pomana oua rosii, cozonac si pasca celor nevoiasi dar si sa puna flori pe morminte.

PUBLICITATE

Obiceiuri de Pastele Blajinilor in 2020

Este o sarbatoare respectata in multe regiuni din Romania. Oamenii din Transilvania, Banat, Maramures, Moldova si Bucovina o respecta cu mare sfintenie si pregatesc alimente pentru a le da de pomana. In general sunt din cele traditionale, care au fost si pe masa de Paste.

In credinta populara, se spune ca este o zi din an cand sufletele celor care au murit sunt libere si pot umbla pe pamant. Mai mult, pot sa guste si din mancarurile pe care le-au adus cei vii, si le dau de pomana pentru ei.

PUBLICITATE

Cel mai cunoscut obicei care este respectat si acum, in mediul rural, este acela ca oamenii arunca in apele curgatoare cojile de ou rosu. Le pot arunca in Vinerea sau Sambata Mare, iar acestea se spune ca vor ajunge pe Apa Sambetei. Legenda spune ca este lumea in care locuiesc Blajinii, si astfel ei sunt vestiti ca a sosit timpul sa serbeze sfintele Paste.

Pastele Blajinilor in 2020 – Ce nu ai voie să faci de Paștele Blajinilor

Această sărbătoare are interdicții, în special pentru femei. Gospodinele nu au voie să coacă, să spele sau să deretice prin gopsodărie. Se spune că zgomotul făcut aunci când bați covoarele îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga pentru cei vii și chiar intră în biserică pentru a participa la sfânta Liturghie.

O altă intredicție a acestei zile este aceea de a nu-i vorbi de rău pe cei decedați, chiar dacă în timpul vieții au existat înțelegere. Poate și de aici zicala: ”despre morți, numai de bine!” Se mia spune, de asemenea, că morții bârfiți în această zi le fac necazuri celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.

Paștele Morților sau Paștele Blajinilor pică în calendarul creștin ortodox pe data de 6 mai, când este cinstit Sfântul și Dreptul Iov.

Sursa:fabricatinromania.info

PUBLICITATE
Tag-uri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close