Știrea zilei

Câini și pisici la bloc, doar cu acordul vecinilor. Decizia este DEFINITIVA!

Timişorenii care stau la bloc au nevoie de acordul vecinilor ca să țină în casă un câine sau o pisică, au decis judecătorii Curții de Apel.

Instanța a pronunţat sentinţa finală într-un dosar din mai 2019, în care o femeie din Timișoara a cerut anularea unei hotărâr a Consiliu Local din 2007, care prevede că pentru deţinerea unui animal de companie într-un apartament de bloc e nevoie de acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, şi acordul expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe, scrie Adevărul.

Femeia a arătat în instanţă că, din punctul său de vedere, „condiţionarea deţinerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi, astfel cum s-a făcut prin hotărârea de Consiliu Local, constituie o intruziune nepermisă de lege în dreptul său de proprietate”.

PUBLICITATE

În primă instanţă, Tribunalul Timiş a admis cererea proprietarei şi a anulat prevederile care îi obligă pe proprietarii de animale de companie să obţină acordul vecinilor, mai scrie Adevărul.

Însă sentinţa a fost acatată cu apel, la Curtea de Apel Timişoara, unde judecătorii au decis menţinerea hotărârii. „Dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”, au motivat judecătorii.

Consiliul Local Timişoara nu a comis un abuz de reglementare, a stabilit instanța.

PUBLICITATE

Primarul Dominic Fritz vrea abrogarea hotărârii

Primarul Dominic Fritz a anunţat, vineri, că va propune Consiliului Local Timişoara abrogarea hotărârii din 2007 a legislativului local.

“Probabil aţi aflat de aventura în instanţă a unei hotărâri de consiliu local, adoptată de Consiliul Local al Municipiului Timişoara în 2007, care obligă proprietarii animalelor de companie să ceară acordul vecinilor de bloc. Această HCL a fost contestată în instanţă de un deţinător de animale de companie. (…) A pierdut procesul – Primăria a câştigat, dar asta nu mă bucură. Voi propune Consiliului Local să abrogăm această HCL şi să o înlocuim cu un regulament care prevede dreptul timişorenilor de a avea animale de companie – da, cu respectarea drepturilor vecinilor, dar fără a menţine această restricţie absurdă”, a scris Fritz într-o postare pe Facebook.

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat în noiembrie 2020 sentinţa definitivă într-un dosar în care o timişoreancă, susţinută de o asociaţie de protecţie a animalelor, a cerut anularea HCL care-i interzicea să ţină un animal de companie în apartamentul de bloc fără acordul vecinilor.

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au arătat că “dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close