Știrea zilei

Alocațiile cresc din ianuarie. De cand incep sa creasca pensiile

Premierul Florin Cîțu a anunțat procentele cu care vor crește alocațiile și punctul de pensie din 2021, dar și alte măsuri pe care le-a identificat pentru controlul iminentei crize economice care ne așteaptă.

Guvernul intenționează să majoreze alocațiile cu 10 la sută de la 1 ianuarie 2021 și cu alte 10 procente din luna august a anului viitor. Punctul de pensie va crește cu 8 la sută, dar din luna septembrie 2021, au declarat surse politice citate de Digi24.ro.

„Am spus-o și o spun tot timpul, nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vor fi tăiate salariile. Analizăm dacă legea salarizării e eficientă, au apărut anomalii, vom face o analiză. Până atunci veniturile angajaților din sistemul public se mențin la nivelul din decembrie 2020 Legea a fost aplicată greșit în ultimii ani, spun eu”, a precizat primul ministru.

PUBLICITATE

Veniturile bugetarilor, plafonate în 2021

Pe de altă parte, oficialul a făcut precizări și despre situația salariului minim brut la nivel de economie. „Astăzi am avut o discuție cu patronatele și sindicatele despre salariul minim. România trece printr-o criză economică, la fel ca toate ecoomiile lumii. (…) Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea. Salariul minim va crește un pic peste nivelul inflației”, a declarat liberalul Florin Cîțu. Acesta a precizat și că salariul minim va crește peste rata inflației, respectiv cu 3,1% în 2021. Potrivit celor mai noi informații, creșterea salariului minim brut pe economie va fi de 70 de lei lunar.

Veniturile bugetarilor (sporuri, indemnizații, salarii etc.) vor fi plafonate pentru o perioadă de 2-3 luni, timp în care se va face o analiză amplă, întrucât în momentul de față sunt discrepanțe între banii pe care îi primesc bugetarii”.

PUBLICITATE

Majorarea de salarii promisă profesorilor va fi și ea amânată, probabil până în decembrie 2021, au precizat sursele Digi24.ro.

Va urma o criză la fel de mare ca precedenta?

Premierul Cîțu a mai anunțat, luni, după ședința de guvern, că se lucrează la o soluție prin care anumite categorii ale populației, afectate de pandemie, vor putea să-și amâne în continuare plata ratelor la bănci. Surse politice au declarat de asemenea, pentru Digi24.ro, că facilitatea la care face referire șeful Executivului va fi acordată angajaților din domeniul HoReCa.

Pe de altă parte, România TV anunță pe surse că vor urma și alte măsuri severe de austeritate, crescând asemănările dintre actuala criză și perioada crizei economice din perioada 2008-2011.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close