Știrea zilei

Cine e Dominic Fritz, germanul care este noul primar al Timisoarei: “Am crescut la sat…”

La alegerile locale din 27 septembrie, una dintre cele mai mari surprize a fost castigarea mandatului de primar pentru Primaria Timisoarei de catre germanul Dominic Fritz. Astfel, Nicolae Robu, care a condus destinele orasului timp de 8 ani, a fost invins.

Candidatul USR-PLUS la functia de primar al Timisoarei, Dominic Fritz, ar fi primit peste 50% din voturile exprimate de timisoreni duminica.

Cine este Dominic Fritz

PUBLICITATE

Dominic Fritz s-a nascut in Germania si spune, despre el, ca a crescut intr-un sat aflat la sud de Padurea Neagra din Germania. La 16 ani, a primit o bursa oferita de Parlamentul Germaniei, el traind un an in Statele Unite ale Americii.

La 19 ani, Dominic Fritz a venit pentru prima data in Romania, la Timisoara, unde a facut un an de voluntariat la o casa de copii.

“Am devenit politician fara sa-mi dau seama: fiind al treilea copil intr-o familie cu 8 frati, copilaria mea a fost o negociere constanta intre nevoile personale ale fiecaruia si obiectivele micii comunitati din care faceam parte – familia mea. Am invatat sa spun ceea ce cred, sa caut aliati pentru ideile mele si sa respect (cam greu, ce-i drept) faptul ca nu totul merge dupa capul meu.

PUBLICITATE

Am crescut la sat – un sat mic aflat la sud de Padurea Neagra din Germania. Acolo am invatat sa iubesc natura si traditia, dar mi s-a si facut pofta sa vad lumea. Am plecat la 16 ani de acasa cu o bursa oferita de Parlamentul Germaniei. Am trait un an in Statele Unite, tara in care m-am simtit pentru prima oara european.

In anul 2003 am absolvit un liceu romano-catolic prestigios in Germania. Dar inainte de a-mi continua studiile formale, am fost curios sa invat direct din viata, de la oameni mai putin norocosi decat mine. La 19 ani ma gaseam in Timisoara, unde am facut un an de voluntariat la o casa de copii (aici gasesti mai mult despre povestea mea cu Timisoara).

Curios sa inteleg de ce nu traim intr-o lume mai buna – si dornic sa schimb asta – am studiat stiinte politice si administrative, ca bursier al Fundatiei Academice Nationale Germane, la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franta) si la Universitatea din York (Anglia). Lucrarea mea de licenta a fost despre politicile sociale din Romania. Lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administratiei publice in tari iesite din razboi.

Am acceptat un post de consilier in cadrul Agentiei Germane pentru Cooperare Internationala (GIZ) in 2009. Viata mea profesionala mi-a permis de atunci sa contribui la multe eforturi deosebite: am dezvoltat proceduri de management mai bune in cadrul Ministerului Sanatatii si al Protectiei Sociale din Liberia, am participat la doua misiuni de planificare a interventiei umanitare ale Guvernului german care au avut loc dupa cutremurul devastator din Haiti in 2010, am asistat la negocieri de pace intre mai multe tari africane si am coordonat munca unei comisii strategice a Bancii Africane de Dezvoltare condusa de fostul Secretar General al ONU, Kofi Annan si fostul Director Executiv FMI/fostul Presedinte german Horst Köhler.

Din 2016-2019, am fost seful de cabinet al fostului Presedinte Köhler, rol in care am fost responsabil pentru planificarea strategica a activitatilor fostului presedinte, conducerea echipei sale, comunicare politica si colaborarea cu diverse institutii nationale si internationale.

In perioada 2009-2019, am fost membru al Partidului Verzilor (partid de centru, ecologist) din Germania. Intre 2011-2012 am fost ales in biroul local Frankfurt am Main, unde printre altele am co-organizat campania pentru alegerile locale.

Dupa 10 ani dedicati cooperarii internationale, diplomatiei si administratiei publice, vreau sa-mi pun in practica pasiunea mea pentru politici publice intr-un context concret si local. In locul in care-mi este inima, un loc care a devenit acasa: Timisoara. Ca primar al Timisoarei (mai mult despre viziunea mea pentru Timisoara aici).

In timpul meu liber fac muzica (cant la pian si la violoncel, compun, dirijez), citesc si merg cu bicicleta. Si stau pe Netflix, “ca oameni suntem”. Prietena mea este diplomata in cadrul ONU, (inca) nu avem copii. Am insa 4 fini (2 dintre ei fiind romani) si 10 nepoti, pe care ii invat sa-si spuna parerea, chiar daca nu mereu totul merge dupa capul lor.”, spunea Dominic Fritz

Dominic Fritz a sarbatorit victoria in Piata Victoriei din Timisoara

Candidatul USR la Primaria Timisoara, Dominic Fritz, s-a bucurat de victoria in alegerile locale in Piata Victoriei din Timisoara, alaturi de cateva sute de persoane.

“Ai spus ca nu putem castiga. Dar am incercat si am reusit. De azi stergem cuvintele nu se poate din vocabularul Timisioarei. De azi nu ne mai lasam paralizati de frica ca suntem singuri acolo pentru ca nu mai suntem. Dragi timisoreni, multumesc! Multumesc pentru votul vostru, pentru increderea voastra, pentru energia voastra. Voi sunteti inspiratia care a facut ca aceasta campanie sa reuseasca.

Multumesc. Vreau de acum sa si multumesc si delegatilor care inca numara voturile in sectie, inca nu stim rezultatul final. Timisoara astazi a scris din nou istorie. Timisoara astazi a infaptuit o noua revolutie. Astazi Timisoara a incheiat, prin vot, definitiv perioada de tranzitie de 30 de ani. Si e o onoare incredibil de mare pentru mine ca m-ati ales primarul vostru. Un om care a venit pentru prima data aici in 2003, care nu vorbeam niciun cuvant in romana. Pentru prima oara, Romania a ales un primar care nu s-a nascut in Romania”, a declarat Dominic Fritz.

”Timisorenii astazi au spus foarte clar si raspicat, Timisoara a fost, este si va fi un oras european. Si Timisoara a scris nu doar istorie in Romania, ci in toata Europa. Astazi, un oras european a ales un primar european si trimitem un semnal foarte clar ca Timisoara si Banatul apartin istoric si cultural Europei. Romania apartine Europei. Administratia noastra va fi un model pentru toata Romania, un model pentru o administratie deschisa si transparenta si digitalzata, europeana. Asta datorita voua”, a mai spus Fritz.

”Vreau sa spun foarte clar, voi fi primarul tuturor timisorenilor. Si in acest sens vreau sa ma adresez si celor care nu m-au votat astazi. O sa ma lupt in fiecare zi sa castig si increderea voastra si o sa construim si impreuna cu voi aceasta comunitate. Nu va fi usor. Lucrurile nu se pot schimba peste noapte si simt o responsabilitate mare a asteptarilor voastre pe umerii mei si de aceea va rog sa va implicati, sa faceti parte din aceasta Timisoara europeana.

Nu asteptati ca primarul sa schimbe totul. Fiti parte din schimbare. Vreau sa fac acest apel tuturor timisorenilor, aici in Timisoara, dar si celor plecati in tara. Daca aveti idei, expertiza, ceva de contribuit, veti gasi o usa deschisa la noi, in Timisoara. Implicati-va!”, a mai declarat Fritz.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close