Știrea zilei

Cum iti intaresti sistemul imunitar si te feresti de coronavirus. Sfaturi importante de la medicii specialisti pe care ar trebui sa le cunoastem

Coronavirusul este un virus asemanator cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, caini si pisici si care se poate transmite cu usurinta si intre specii. De aceea, coronavirusul poate infecta si omul cu forme care pot deveni mortale.

O stare de sanatate generala buna si un sistem imunitar puternic sunt esentiale pentru a preveni afectiunile asociate cu aceasta perioada a anului.

Probiotice

PUBLICITATE

Probioticele se regasesc in proportie de 70-80% la nivelul intestinului unde intra in compozitia florei intestinale, au rol in impiedicarea dezvoltarii microorganismelor patogene care pot cauza infectii. Mai mult, cresc raspunsul imunologic al intestinului, intarind capacitatea noastra de a ne apara. Probioticele actioneaza impotriva infectiilor asemenea antibioticelor, insa avantajul important al acestora este ca nu afecteaza flora intestinala.

Probioticele stimuleaza in mod direct imunitatea prin cresterea productiei de limfocite, lucru care intareste sistemul imunitar si permite un raspuns rapid la infectii. Se recomanda o doza zilnica de 10 miliarde de probiotice Bifidobacterium si Lactobacillus. Acestea se regasesc in special in alimente obtinute in urma fermentarii: iaurtul, castravetii murati, kefirul. Alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa sau ovazul.

Vitamina C

PUBLICITATE

Alimentele bogate in vitamina C cresc productia de globule albe, cu rol de aparare a organismului impotriva infectiilor, precum si nivelul de interferon, anticorpi ce protejeaza impotriva infectiilor si bacteriilor. Vitamina C are propietati antioxidante, neutralizeaza radicalii liberi si lupta cu boli infectioase. Surse excelente de vitamina C: lamaia, macesele, catina, ardeii iuti, ardeii verzi, coacazele, broccoli, varza. Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 200 mg.

Zinc

Zincul joaca un rol important in sistemul imunitar prin faptul ca previne raceala, gripa si alergiile. Studiile arata ca un nivel redus de zinc din organism determina scaderea functiilor celulelor imunitare. Zincul are propietati antioxidante si previne infectiile la oamenii sanatosi (prin mentinerea imunitatii puternice), dar este cu atat mai important in timpul febrei, cand sistemul imunitar este suprasolicitat. Surse naturale pentru zinc sunt: germenii de grau, semintele de in, semintele de dovleac, nucile. Doza zilnica recomandata este de 10-25 de mg.

Vitamina D

Stresul si nivelul ridicat de cortizol sunt asociate cu un risc crescut de infectii virale. Un nivel scazut de vitamina D poate duce la scaderea puterii de aparare a sistemului imunitar. Absorbtia calciului este conditionata de un aport suficient de vitamina D. Iarna, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteza de vitamina D scade dramatic si este nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme. Sursele principale sunt pestele gras, ficatul, alimentele imbogatite cu vitamina D (lapte sau suc de portocale). In alimentatie, vitamina D se gaseste in carnea de peste, in galbenusul de ou, in lapte si uleiul de cod. Doza zilnica recomandata este de 3000-5000 de unitati.

Uleiul de oregano

Studiile au demonstrat ca acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietati curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic. Uleiul de oregano poate actiona pe doua cai: ca modalitate de preventie, dar si ca tratament pentru a grabi vindecarea. Acesta actioneaza atat ca un bun expectorant si agent antiviral si totodata ca un antioxidant ce ajuta la eliminarea toxinelor si stimularea imunitatii.

Ghimbirul

Ghimbirul este un remediu cu traditie in medicina alternativa, fiind folosit datorita nutrientilor cu proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Ghimbirul, fie sub forma de ceai sau consumat natural, este un bun remediu in cazul racelilor deoarece calmeaza inflamatille la nivelul gatului, amelioreaza simptomele sinuzitei, febrei si infectiilor gatului.

Modalitati de prevenire a imbolnavirii cu coronavirus:

Ce a recomandat Serviciului de Ambulanta Romania, pe Facebook:

– Curata mainile cu apa si sapun sau cu o solutie pe baza de alcool.

– Acopera-ti nasul si gura cu un servetel sau cu pliul cotului cand tusesti si stranuti.

– Evita contactul direct cu persoanele care au simptome de raceala sau gripa.

– Gateste bine carnea si ouale.

– Evita contactul neprotejat cu animalele vii (salbatice si domestice)

Va dorim multa sanatate!

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close