Politic

ULTIMA ORA! Deputatii au votat eliminarea pensiilor speciale. Ce se intampla cu pensiile speciale ale parlamentarilor

Sesiune speciala pentru eliminarea pensiilor speciale. Deputatii au adoptat astazi proiectul care ii lasa fara indemnizatii de lux pe fostii parlamentari, magistrati si pe functionarii publici cu statut special. Aceasta, in conditiile in care grefierii au protestat astazi si au discutat cu premierul. De asemenea, mai multi magistrati au organizat proteste in ultimele zile.

Deputatii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Au fost 247 de voturi „pentru” si 21 de abtineri.

Majoritatea partidelor sustin eliminarea pensiilor speciale. Proiectul care este dezbatut astazi si care va ajunge la vot final este cel elaborat de PNL, care ar elimina toate pensiile speciale cu exceptia celor ale militarilor, politistilor, angajatiilor din penitenciare si din serviciile speciale.

Sunt si parlamentari care spun ca ar exista si variante mai bune pentru eliminarea acestor pensii. Parlamentarii Pro Romania, de exemplu, a anuntat ca nu vor vota acest proiect si ca ar fi preferabila impozitarea pensiilor speciale.

PUBLICITATE

Este un punct de vedere pe care il impartasesc si social-democratii, dar acestia au anuntat ca vor vota proiectul liberalilor.

Atat PSD, cat si Pro Romania sustin ca proiectul pe care il promoveaza PNL este neconstitutional. Ei spun ca sunt probleme legate de eliminarea pensiilor speciale pentru magistrati. Acestia au protestat deja fata de aceasta masura si spun ca exista deja decizii ale Curtii Constitutionale care asigura dreptul la aceasta pensie.

USR sustine un amendament care prevede plafonarea pensiilor pentru magistrati, astfel incat proiectul sa fie constitutional. Ei spun insa ca vor vota oricum proiectul si ca vor cere si ca propunerea legislativa depusa de ei pe aceasta tema sa fie pusa pe ordinea de zi.

PUBLICITATE

Sunt probleme legate si de pensiile speciale ale parlamentarilor. Aceasta decizie ar trebui luata intr-un plen reunit al Camerei Deputatilor.

Peste 9000 de fosti magistrati, grefieri, diplomati, piloti, parlamentari si angajati ai Curtii de Conturi incaseaza, potrivit datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice, pensii speciale. Asta pe langa cei peste 150.000 de fosti militari, angajati ai Ministerului de Interne sau ai serviciilor secrete care beneficiaza de astfel de pensii de serviciu, dar care nu sunt vizati de proiectul aflat pe masa Parlamentului.

Sunt cazuri in care pensionarul nu a contribuit niciun leu cat timp a fost in activitate, insa a ajuns sa incaseze zeci de mii de lei lunar, scrie digi24.ro

PUBLICITATE
Tag-uri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close