PoliticȘtirea zilei

Schimbare de ultim moment in negocierile pentru Guvern. El va fi noul premier!

Cele trei partide angrenate în viitoarea coaliție care va alcătui noul Guvern, PNL, USR PLUS şi UDMR, au început sâmbătă discuțiile privind forma Executivului. După ce nu au ajuns încă la un acord general, cele trei formațiuni au anunțat și duminică o rundă de discuții.

Lovitură de teatru: Ludovic Orban, din nou premier?

UPDATE, duminică, ora 12:39 / La nici 24 de ore distanță, negocierile dintre PNL, USR PLUS și UDMR s-au blocat duminică, la Vila Lac 1, din cauză că liberalii şi USR-PLUS insistă să obțină funcția de președinte al Camerei Deputaților.

PUBLICITATE

Astfel, întrucât nimeni nu renunţă, PNL ar putea renunţa la propunerea de premier în persoana lui Florin Cîţu şi va fi propus din nou Ludovic Orban, pentru a da astfel şefia Camerei Deputaţilor celor de la USR-PLUS, anunță Antena3, care citează surse politice.

PNL și USR-PLUS merg la consultările cu Iohannis cu propuneri diferite de premier

UPDATE, duminică, ora 11:23 / Neînțelegerile dintre PNL și USR PLUS pe tema postului de președinte la Camera Deputaților va face ca luni, la consultările cu Klaus Iohannis, cele două partide să meargă cu propuneri diferite de premier.

PUBLICITATE

Dacă liberalii îl au deja bătut în cuie pe Florin Cîțu, USR-PLUS va pune pe masa de la Cotroceni numele lui Dacian Cioloș, informează Digi24.

Negocierile pentru Parlament și Guvern blocate din nou

UPDATE, duminică, ora 11:07 / Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare au fost suspendate duminică după nici două ore de discuții. Mărul discordie este în continuare postul de președinte al Camerei Deputaților, dorit și de PNL, și de USR PLUS.

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au reușit doar să agreeze includerea în protocol a unei clauze care să interzică traseismul parlamentar, au declarat surse participante la discuții, conform Digi24.

PNL, USR-PLUS și UDMR reiau discuțiile

UPDATE, duminică, ora 9:02 / Duminică, echipele de negociere de la PNL, USR-PLUS și UDMR urmează să reia discuțiile pentru formarea unei coaliții majoritare în parlament și pentru viitorul Executiv, după ce sâmbătă nu au tranșat toate elementele coaliției.

Prima rundă de negocieri care a avut loc la Vila Lac 1 nu a avut un rezultat în ceea ce privește trei funcții importante din stat, respectiv premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului. În acest context, Ludovic Orban i-ar fi făcut o propunere lui Dan Barna.

Liderul PNL, Ludovic Orban, și președintele USR, Dan Barna, se luptă pentru aceeași funcție: cea de președinte al Camerei Deputaților. În timp ce liberalii vor să dea premierul viitoarei guvernări, liderii USR sunt de părere că ar trebuie să obțină președinția Camerei Deputaților și îl propun pe Dan Barna.

De cealaltă parte, PNL îl dorește pe Ludovic Orban în aceeași funcție. Astfel, ei au propus ca președinția Senatului să meargă la USR-PLUS, însă Barna nu poate ocupa această funcție, întrucât este deputat.

Cei de la Știripesurse au prezentat o variantă a unui posibil cabinet rezultat din aceste negocieri:

Prim-ministru: Florin Cîțu (PNL)

Doi vicepriminiștri: Unul de la UDMR și celălalt de la USR PLUS
Interne: Marcel Vela sau Laurențiu Leoreanu de la PNL / Dragoș Tudorache de la USR PLUS, care ar fi dispus să renunțe la mandatul de europarlamentar
Finanțe: Bogdan Iulian Huțucă sau Ionel Dancă de la PNL / Claudiu Năsui sau Anca Dragu de la USR PLUS
Dezvoltare: Ion Ștefan, Laurențiu Leoreanu, Florin Roman, Raluca Turcan, Robert Sighiartău de la PNL / Ionuț Moșteanu sau Cristian Ghinea de la USR PLUS
Economie: Virgil Popescu de la PNL / Ministerul ar putea fi divizat și ar putea apărea alte ministere precum Energie și Turism și IMM. Energia ar putea merge la USR/PLUS și vehiculată Cristina Prună de la USR PLUS, iar Turism și IMM tot la USR/PLUS. Liberalii se opun spargerii ministerului pentru moment.
Transporturi: Lucian Bode de la PNL / Cătălin Drulă de la USR PLUS ar urma să preia ministerul pentru IT și Comunicații unde un nume discutat este Claudiu Năsui de la USR PLUS
Justiție: Cătălin Predoiu și Daniel Fenechiu de la PNL. A intrat în cursă și Iulian Scântei. / Stelian Ion de la USR PLUS
Mediu: UDMR / Posibil să apară un nou minister pentru Ape și Păduri care să fie revendicat de PNL
Muncă: Violeta Alexandru și Dan Vîlceanu de la PNL / Cristian Seidler de la USR PLUS
Sănătate: Nelu Tătaru de la PNL (liberalii ar vrea să facă „istorie” cu campania de vaccinare) / Cseke Attila de la UDMR. USR/PLUS au revendicat o vreme pentru Vlad Voiculescu, dar acesta a decis să rămână la Capitală viceprimar cu atribuții pe zona de spitale – a primit asigurări că numirea sa va fi oficiată curând.
Externe: Bogdan Aurescu
Apărare: Nicolae Ciucă
Agricultură: Emil Dumitru (secretar de stat) de la PNL sau actualul șef al APIA, Adrian Pintea.
Fonduri UE: Marcel Boloș de la PNL
Educație: UDMR (o variantă este Szabo Odon sau Hegedus Csilla), dar PNL ar vrea să păstreze postul dacă USR/PLUS ia cumva sănătatea.
Tineret și Sport: USR sau UDMR, liberalii nu-l vor
Cultură: PNL și USR PLUS ar vrea să cedeze UDMR-ului acest minister
La Relația cu Parlamentul rămâne Nini Săpunaru de la PNL

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close