Știrea zilei

Alexandra Rafila, anunt de ultima ora pentru cei care vor sa se vaccineze

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, a avertizat persoanele care au simptome specifice COVID-19 si urmeaza sa se vaccineze curand.

Alexandru Rafila, avertisment pentru cei cu simptome de COVID care vor sa se vaccineze

“Infectia virala inseamna ca ea se multiplica in virus. La persoanele asimptomatice, multiplicarea e redusa, la persoanele simptomatice multiplicarea este crescuta.

PUBLICITATE

Vaccinul duce la producerea unor proteine virale identice celor multiplicate de infectie si boala si vaccinul duc la un raspuns imun.

Nu trebuie sa te testezi decat daca esti simptomatic, iar daca ai simptome, nu te vaccinezi, oricum aceasta este recomandarea vaccinului. Daca ai infectie respiratorie virala, acum sunt sanse mari sa fie COVID-19, sunt sanse mult mai mari decat la gripa in momentul de fata.

Imi pare rau ca nu s-a gasit o solutie ca la medicul de familie sa te testezi, macar cu test rapid, este o manopera foarte simpla. Simptomele usoare, de gripa sau de raceala trebuie investigate, la o camera de garda a unui spital suport Covid.

PUBLICITATE

Persoanele asimptomatice, in marea majoritatea cazurilor, dau teste negative chiar daca sunt infectate, testele rapide sunt relevante la persoanele care au simptome.

Pentru persoanele care se gasesc in situatia de a fi asimptomatice pe tot parcursul bolii din pacate, testele rapide nu sunt relevante, cel putin in acest moment.

Daca cineva are date ca ar fi pozitiv, daca sunt elemente clinice, are o viroza, trebuie sa se testeze. Daca e testat pozitiv, clar nu se vaccineaza.

Cunoasterea stiintifica este urmatoarea: daca ai trecut prin boala, te vaccinezi. Au inceput sa apara tot mai multe studii, unul in Franta, altele in Israel si spun urmatorul lucru: exista o posibilitate ca dupa infectie sa te vaccinezi cu o singura doza la sase luni de la infectare.

Pana acum nu avem aceasta informatie completa, pe masura ce se fac studii vom vedea daca va fi suficienta o singura doza din AstraZeneca, Pfizer, Moderna sau alte vaccinuri care vor aparea”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close