Curiozități

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt căpeteniile apostolilor

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt printre cei mai populari și mai iubiți. De aceea, în tradiția populară se bucură de o atenție sporită, cu atât mai mult cu cât căpeteniile apostolilor sunt protectorii deținuților și ai penitenciarelor, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Și-au pierdut viața, în aceeași zi, în numele credinței în Hristos și au devenit chipuri de prim rang în panteonul sfinților lumii creștine. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt simbolurile adevăratei iubiri față de Dumnezeu. Deși, la începuturi, aparțineau unor religii diferite și nu împărtășeau același crez, înainte de a trece în eternitate, s-au transformat în cel mai elocvent exemplu de înțelegere, de dăruire, de recunoaștere, de toleranță și de dragoste pentru credință. De aceea au și căpătat, pe drept cuvânt, un statut deosebit în Biserică. Sunt caracterizați în scrierile religioase drept „căpeteniile apostolilor”, „ai lumii învăţători”, „raze ale Soarelui celui înţelegător”, „prietenii lui Hristos”, „luminătorii celor din întuneric”, „temelii neclintite ale Dumnezeieştilor învăţături”.

Sunt căpeteniile apostolilor
Despre Sfântul Petru se știe că a fost pescar în ținutul Betsaidei. Se numea atunci Simon. Era știut ca frate al Sfântului Andrei. A ascultat glasul lui Iisus și l-a urmat, lăsând în urmă tot. A devenit apostol și a primit misiunea de a vesti tainele împărăţiei lui Dumnezeu. În ciuda credinţei şi a iubirii pentru Iisus, slăbiciunea omenească a învins de 3 ori. Și-a lăsat Învăţătorul la greu, când era batjocorit. Dar și-a redobândit vrednicia de Apostol la cea de a treia arătare a Domnului Înviat ucenicilor Săi. Pentru că a propovăduit cuvântul Domnului, a fost întemnițat de multe ori. A murit ca un martir, pe 29 iunie, în vremea prigoanei împotriva creştinilor a crudului împărat Nero, răstignit cu capul în jos pe colina Vaticanului, în locul celebrei catedrale San Pietro de azi.

PUBLICITATE

Pe de altă parte, Sfântul Pavel era rabin iudeu. Fariseu învăţat, purta numele Saul şi îi chinuia cumplit pe cei ce credeau în Hristos. Dar, la un moment dat, în drum spre Damasc, L-a văzut pe Dumnezeu. De atunci, a început să creadă în El, dovedindu-se un neînfricat propovăduitor al credinţei creştine, unul dintre cei mai mari Apostoli. Sfântul Ioan Gură de Aur a spus despre el că „este fereastra prin care lumea păgână a văzut pe Hristos”. Şi el s-a stins ca un adevărat sfânt, tot pe 29 iunie, în același loc cu Petru, după ce a fost decapitat cu sabia.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel păzesc închisorile
Potrivit legislației în vigoare, ziua de 29 iunie este Ziua personalului din sistemul administraţiei penitenciare. Și asta pentru că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost considerați drept cei mai potriviți ocrotitori. Amândoi au fost închişi, nu pentru că au făcut ceva rău, ci pentru vina de a-L fi recunoscut pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu şi Mântuitor al oamenilor.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close