Religie

Duminica sunt Rusaliile! Ce obiceiuri trebuie să respecți ca să-ți fie bine!

În calendarul ortodox, la finele Cinzecimii, adică la exact 50 de zile după Paști, credincioșii sărbătoresc unul dintre momentele importante de peste an, anume Pogorârea Sfântului Duh. În popor, ziua coincide cu serbarea Ielelor sau Rusaliile, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Duminica Mare, a Pogorârii Sfântului Duh, cea care încheie în ritualul bisericesc Ciclul Pascal, se bucură de o însemnătate aparte. Însă, se pare că semnificațiile precreștine ale acestei date depășesc în importanță sărbătoarea religioasă. În această zi, tradiția folclorică are în centrul atenției Rusaliile sau Ielele.

Rusaliile pot fi rele
Se spune că Rusaliile ar fi fiicele lui Rusalim Împărat. Acestea nu sunt niște zâne binefăcătoare, ci duhuri rele, care au părăsit mormintele în Joia Mare, au petrecut Sfintele Paști printre cei vii, iar acum nu mai vor să se întoarcă în lumea lor. De aceea, fac rău pe pământ și aduc necazuri: îi pocesc și îi înnebunesc pe toți cei care nu le respectă zilele. Dacă vreun muritor are neșansa de a le vedea pe Iele jucând sau de a călca pe locul unde au petrecut ele, se îmbolnăvește de „luat de Rusalii”. Vindecarea se găsește numai în descântece specifice. De aceea, în preajma sărbătorii, oamenii își împodobesc casele cu leuștean, usturoi și în special cu ramuri de tei, pentru a se apăra de ele. În plus, îmbunează spiritele celor morți, dându-le de pomană bucate alese, în Sâmbăta din ajunul Rusaliilor. Femeile nu lucrează și țin sărbătoarea cu sfințenie.

PUBLICITATE

Tradiții sau superstiții?
Mormintele sunt curățate, împodobite și se aprind lumânări. În aceste zile, nu se aruncă gunoiul, căci morții vor crede că asta e pomana lor. Nu se mătură, ca să nu le arunci spiritelor praf în ochi. Teiul folosit în ritualurile de Rusalii este bun și peste an. Când plouă vara cu grindină, se aruncă afară o crenguţă de tei uscat și ploaia se oprește. Oamenii spun că acum, în noaptea de Rusalii, înflorește feriga. Cel ce o va aduce în casa lui, va avea parte numai de noroc. În plus, femeile care cinstesc cum se cuvine sărbătoarea nu îmbătrânesc repede și își păstrează sufletul mereu tânăr. De Rusalii, se deschide sezonul culegerii plantelor de leac.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close