Curiozități

Când este solstițiul de vară 2021. Ziua Soarelui aduce vara astronomică

Solstițiul de vară 2021 se va petrece luni, pe 21 iunie, și marchează începutul verii astronomice. Solstițiul de vară ne aduce cea mai lungă zi din an, ziua în care ne vom bucura cel mai mult de lumina binefăcătoare a Soarelui, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Solstițiul de vară 2021 începe, din punct de vedere astronomic, la ora 6:30 în dimineața zilei de 21 iunie. Va fi cea mai lungă și luminoasă zi a anului. La solstițiu, soarele se ridică la unghiul maxim față de orizont și ne vom bucura de lumina zilei timp de 15 ore și 32 de minute.

În timp ce în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă care marchează începutul iernii astronomice.

PUBLICITATE

Ce înseamnă solstițiu. De unde vine denumirea
În traducere liberă din limba latină, termenul solstițiu înseamnă ”soarele care stă”.

Acesta este compus din cuvintele ”sol”, adică soare, și ”stitium” care vine de la verbul sisto – sistere care însemna a rămâne, a sta, a fi constant…

Ca atare, solstițiul este ziua în care Soarele stă cel mai mult timp pe cer și luminează pământul. În multe țări de pe glob, ziua solstițiului de vară era o adevărată sărbătoare a Soarelui. Și la noi este celebrată Ziua Soarelui, chiar dacă multe tradiții au fost uitate.

PUBLICITATE

Când răsare Soarele la solstițiul de vară 2021
Solstițiul de vară 2021 este ziua în care Soarele stă cel mai mult pe cer și ne vom bucura de mai mult de 15 ore de lumină. Va fi cea mai scurtă noapte care va dura doar 8 ore și 28 de minute.

Pe data de 21 iunie, Soarele va răsări la ora 5:31 și va apune puțin după ora 21. Va fi cea mai lungă zi a anului, dar după solstițiul de vară durata zilei va începe să scadă treptat până la data de 21 decembrie, când vom avea solstițiul de iarnă.

Solstiții și echinocții în 2021
Solstițiul de vară 2021: 21 iunie, ora 6:31
Echinocțiul de toamnă 2021: 22 septembrie, ora 22:20
Solstițiul de iarnă 2021: 21 decembrie, ora 17:58
Solstițiul de vară 2021 – 2030
Solstițiul de vară 2022 – 21 iunie, ora 9.14
Solstițiul de vară 2023 – 21 iunie, ora 14.58
Solstițiul de vară 2024 – 20 iunie, ora 20.51
Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie, ora 2.42
Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie, ora 8.24
Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie, ora 14.11
Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie, 20.02
Solstițiul de vară 2029 – 21 iunie, ora 1.48
Solstițiul de vară 2030 – 21 iunie, ora 7.31

Tradiții românești legate de solstițiu

O zi atât de luminoasă și călduroasă precum solstițiul de vară a fost sărbătorită din timpuri vechi prin numeroase ritualuri și obiceiuri legate de lumina binefăcătoare a Soarelui, legate de recoltele de vară, de florile și fructele care se coc la mijlocul lunii iunie.

În preajma solstițiului de vară se coceau grâul și orzul și începea recolta. Prin livezi se coceau cireșele, la pădure era plin de tei în floare, de sânziene, sunătoare și alte flori de leac pe care femeile le culegeau pentru tot felul de remedii vindecătoare.

Ziua Soarelui era un mare prilej de bucurie în lumea satului de odinioară. Se țineau petreceri care începeau din timpul zilei, iar seara târziu se aprindeau focuri mari pe dealuri și la margine de drumuri pentru a sărbători lumina și puterea magică a Soarelui. Focurile care simbolizau puterea Soarelui aveau puterea să alunge spiritele rele, năpastele și necazurile din casele oamenilor.

În credințele românești, Soarele era sursă de viață și de sănătate, însemna pasiune, vitalitate, putere și căldură. Soarele aducea dragostea și mulți tineri se căsătoreau când venea solstițiul de vară să le poarte noroc. Iar tinerele mirese, precum și mirii se scăldeau ziua în apa curată a unui râu, să fie sănătoși și să aibă parte de belșug.

Ziua Soarelui și ritualurile magice
La solstițiul de vară începeau să înflorească sânzienele, spirite benefice transformate în flori, după cum spuneau poveștile din bătrâni. Femeile invocau puterea sânzienelor prin cântece de dragoste și le purtau în păr. Ele invocau prin dansuri și cântece Drăgaica, un spirit benefic și protector al familiei, al iubirii și al naturii.

În multe regiuni, fetele se spălau pe față cu roua adunată de pe flori în dimineața solstițiului de vară. Roua aceasta curată ca lacrima avea proprietăți magice, le făcea mai frumoase, le păstra tinerețea și le aducea în cale dragostea pe care o doreau.

De asemenea, în seara solstițiului, exista obiceiul să se facă o baie ritualică în apa în care au fiert ierburi de leac și flori magice precum sânzienele. Această baie alunga durerile și suferințele din trup, aducea sănătate și vitalitate sau fertilitate femeilor tinere care își doreau copii.

Solstițiul și sărbătorile din miezul verii

Imediat după solstițiul de vară, pe data de 24 iunie, românii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sfântul care a avut rolul de a-l arăta lumii pe Iisus, Mesia trimisă de Dumnezeul Tatăl.

Noaptea de 23 spre 24 iunie era considerată în popor o noapte magică, noaptea în care Sânzienele se plimbau pe pământ și împlineau dorințele de dragoste.

Florile de sânziene culese dimineața se puneau sub pernă pentru a-ți visa ursitul. Iar femeile care le foloseau erau încredințate că Sânzienele sau Drăgaicele le vor aduce iubire și belșug, fertilitate, prosperitate și sănătate, pentru că florile galbene frumos mirositoare erau folosite și pentru leacuri de tot felul.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close