Religie

Moșii de vară 2021. Când e sâmbăta morților

Ca în fiecare an, moșii de vară 2021 preced sărbătoarea creștină a Pogorârii Sfântului Duh. Această sărbătoare coincide cu tradiția folclorică a Rusaliilor. Este un moment încărcat de obiceiuri și superstiții, potrivit libertateapentrufemei.ro.

După 50 de zile de la Paști, credincioșii celebrează un alt moment religios important, Pogorârea Sfântului Duh. Acesta încheie în ritualul bisericesc Ciclul Pascal și se bucură de o însemnătate aparte. Însă semnificațiile precreștine ale acestei date depășesc în importanță sărbătoarea religioasă. Aduc în centrul atenției Rusaliile sau Ielele, precum și Moșii de Vară.

În ce zi sunt Moșii de vară 2021
Cum Rusaliile sunt anul acesta duminica, 20 iunie, Moșii de vară 2021 vor fi celebrați sâmbătă, 19 iunie. Potrivit site-ului crestinortodox.ro, la praznicul Moșilor de vară, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuți la viața veșnică.

PUBLICITATE

Ce se împarte la Moșii de vară 2021
La Moșii de vară, credincioșii împart tot felul de bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci unși cu miere, păsat (mălai măcinat mai mare, fiert cu lapte, miere și puțină untură, pus pe foi de nuc sau tei) – care în zilele noastre s-a transformat în deliciosul orez cu lapte, fructe și vin. De cele mai multe ori pomana este împărțită în vase de lut, însoțite de cănițe de lut împodobite cu cireșe legate la mâner și linguri de lemn. Dacii spuneau că aceste ofrande sunt punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică. În Muntenia, o dată cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană covrigi și colarezi. În Transilvania se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă: colaci, biscuiți, turtă dulce. În Moldova, pe lângă vestiții cozonaci, se duc la biserică fructe și colaci unși cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.

Tradiții, obiceiuri, superstiții de Moșii de vară 2021
Femeile care respectă Moșii de vară cum se cuvine nu îmbătrânesc repede. Și își păstrează sufletul mereu tânăr. De aceea, pregătesc vase cu bucate alese și, mai ales, căni cu apă, vin sau lapte, împodobite cu cireșe, de unde și denumirea de Moșii cireșelor.
Se curăță și se împodobesc mormintele cu flori.
Nu se aruncă gunoiul, nu se mătură, nu se spală, căci toată mizeria aruncată ar putea mânia spiritele care așteaptă doar la bunătăți.
Potrivit credințelor străvechi, în zilele dinaintea sărbătorii lor, sufletele adormite se deșteaptă și duc spre Valea cu Dor, unde găsesc tot ce li s-a dat de pomană peste an. Cine nu găsește nimic ia țărână și revine dezamăgit de unde a plecat sau se răzbună.
De Moşii de vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi. Apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală.
În unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei.
În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.
Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close