Știrea zilei

Ajutorul de 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță, suspendat. Decizia Guvernului, publicată în Monitorul Oficial

Lovitură pentru părinții din România. Ajutorul de 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță a fost suspendat de Guvern. Decizia este acum una oficială și a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial.

În această lună, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de ordonanță privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fiscal şi prorogarea unor termene, printre care şi suspendarea stimulentelor pentru creşă şi grădiniţă.

Actul normativ s-a concretizat la ultima ședință de Guvern, de joi, 25 martie, și a apărut deja publicat în Monitorul Oficial.

PUBLICITATE

Guvernul a suspendat ajutorul de 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță
Părinții din România primesc o lovitură cruntă din partea Guvernului. Executivul condus de Florin Cîțu Guvernul a adoptat suspendarea facilității prin care firmele plătitoare de impozit pe profit aveau posibilitatea să acorde angajaților 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Aceasta a apărut, luni, în Monitorul Oficial.

Interesant este faptul că guvernanții nu au anunțat această decizie, joi, atunci când de la Palatul Victoria s-au prezentat o serie de măsuri menite să vină în sprijinul mediului de afaceri.

În ciuda faptului că măsura fusese deja decisă, nici premierul Florin Cîțu și nici ministrul Finanțelor Alexandru Nazare nu au amintit-o săptămâna trecută. Acesta din urmă a postat pe Facebook un mesaj cu deciziile pozitive, notează HotNews.

PUBLICITATE

Înainte de suspendarea ajutorului, părinții primeau 1.500 de lei pe lună de la angajator, iar mai departe, firmele își scădeau această cheltuială din impozitele plătite statului. Legea este în vigoare de la începutul anului. Aceasta a fost adoptată anul trecut, fiind inițiată de UDMR.

Cum se scuză Guvernul pentru suspendarea ajutorului
Ministerul Finanţelor spune că acest ajutor, deja suspendat până la 31 decembrie 2021, ar fi avut un impact asupra veniturilor bugetare de 4,5 miliarde de lei și nu există o procedură de compensare clară.

”Mecanismul actual de scădere a plafonului fiscal de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil din impozitul pe profit datorat poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de -4,5 miliarde lei.

Măsura de suspendare a aplicării prevederilor art. 25 alin. (4) i1)-i2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dispoziţii introduse prin Legea nr. 239/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conduce la anularea impactului bugetar de -4,5 miliarde lei, fără a genera impact bugetar asupra veniturilor estimate prin legea bugetară”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close