Știrea zilei

Ce se va inchide si intre ce ore vom putea iesi din casa

Autoritatile din Romania au anuntat noile restrictii care vor intra in vigoare incepand de vineri seara.

Art.1 – Se propune modificarea si completarea masurilor adoptate pentruprevenirea raspandirii si controlul infectiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada starii de alerta, dupa cum urmeaza:

a) Reducerea intervalului orar, in care este permisa circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei fara restrictii, in localitatile in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori si mai mica de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 2000, pentru zilele de vineri, sambata si duminica. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidenta cumulata in ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

PUBLICITATE

b) Reducerea intervalului orar, in care este permisa circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei fara restrictii, in localitatile in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 2000 pe intreaga durata a saptamanii. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidenta cumulata in ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori si intra in vigoare masura prevazuta la lit. a).

c) Limitarea intervalului de timp in care este permisa desfasurarea activitatii operatorilor economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, in localitatile in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori si mai mica de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 1800 pentru zilele de vineri, sambata si duminica. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidenta scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

d) Limitarea intervalului de timp in care este permisa desfasurarea activitatii operatorilor economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, in localitatile in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 1800 pe intreaga durata a saptamanii.

PUBLICITATE

Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidenta scade sub 7 la 1.000 de locuitori si intra in vigoare masura prevazuta la lit. c).

e) Suspendarea activitatii operatorilor economici desfasurata in spatii inchise in domeniul salilor de sport/fitness, in localitatile in care incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidenta scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

f) In perioadele 03.04-04.04.2021 si 01.05–02.05.2021 se permite circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in intervalul orar 2000-0200 pentru deplasarea si participarea la slujbele religioase.

g) In datele de 27.03.2021 si 28.03.2021 se permite circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei, in intervalul orar 18.00-22.00 pentru deplasarea si participarea la serviciile religioase oficiate pentru sarbatoarea Pesah.

Art.2 – Prin exceptie de prevederile art. 1, lit. c) si d), in intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici pot activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Art.3 – Se abiliteaza ministerele de resort sa modifice ordinele comune care reglementeaza conditiile de desfasurare a activitatii operatorilor economici pentru limitarea raspandirii COVID-19, in sensul stabilirii concrete a numarului maxim de persoane carora le este permis simultan accesul in interiorul incintelor acestora raportat la suprafata obiectivelor.

Art.4 – (1) Prin ”incidenta cumulata in ultimele 14 zile” se intelege incidenta cumulata a cazurilor calculata pe un interval de 14 zile, cuprins intre a 17-a zi si a 3-a zi, anterioare datei in care aceasta se realizeaza, prin raportare la numarul de persoane din fiecare localitate, actualizat saptamanal de Directia pentru Evidenta Populatiei si Administrarea Bazelor de Date.

(2) Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate in aplicatia “corona-forms”, Serviciul de Telecomunicatii Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma “alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidenta conform formulei de la alin. (1).

Art.5 – Se aproba lista tarilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea, prevazuta in anexa.

Art.6 – Anexa la Hotararea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, modificata prin Hotararea nr. 18 din 18.03.2021, se modifica si se inlocuieste cu lista prevazuta in anexa.

Art.7 – Incepand cu data prezentei hotarari, masurile ce vizau persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord prevazute in Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 9 din 11.02.2021, isi inceteaza aplicabilitatea.

Art.8 – Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, pentru punere in aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close