Știrea zilei

Vești importante pentru românii care vor să iasă mai devreme la pensie

Sute de mii de români vor beneficia de modificări importante de care vor avea parte cei care ies la pensie în viitor.

Potrivit bugetul.ro, cei care ies la pensie începând cu 2021 vor avea parte de o serie de modificări importante odată cu amânarea intrării în vigoare a noii legi a pensiilor.

Concret, completarea stagiului de cotizare la pensia de stat ar putea fi o măsură disponibilă până în 31 august 2013, conform unui proiect de lege care a primit un raport favorabil de aprobare. Acesta va intra în curând la votul decisiv al Camerei Deputaților.

PUBLICITATE

Românii își pot cumpăra vechime la pensie în viitorul apropiat

Acest lucru înseamnă că până va intra în vigoare noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), mai exact pe 1 septembrie 2023, românii pot să își umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei.

În lipsa unor astfel de măsuri, cumpărarea vechimii pentru pensie nu ar mai fi posibilă între septembrie 2021 și septembrie 2023.

PUBLICITATE

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 163/2020 va conține actualul mecanism prin care cei interesați pot să completeze stagiul de cotizare până în 31 august 2021 și va prelungi termenul limită pentru cumpărarea vechimii în muncă până la 31 august 2023.

Cei interesați în prezent de posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă o pot face până pe 31 august 2021, după care trebuie să aștepte până va intra în vigoare noua lege a pensiilor în 1 septembrie 2023.

Această facilitate a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată, facilitatea fiind disponibilă în perioada noiembrie-decembrie 2010, în bza OUT 94/2020, dar și în perioada octombrie 2016- decembrie 2018, în baza Legii 186/2016, conform avocatnet.ro.

Proiectul de lege nu se aplică momentan, fiind nevoie ca acesta să fie adoptat de Parlament, după care să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și să fie publicat în Monitorul Oficial.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close