Știrea zilei

Concedieri în masă! Peste 200.000 de români sunt vizați

Peste 200 de mii de români care lucrează în magazinele nealimentare riscă să rămână șomeri în următoarele luni. Vânzările tot mai mici, generate de măsurile impuse în contextul pandemiei Covid-19, i-au determinat pe retaileri să ceară ajutorul Guvernului.

În caz contrar, se vor vedea nevoiți să recurgă la concedieri masive. De altfel, peste 5000 de companii încă de anul trecut, după ce vânzările au avut scăderi de până la 80%, în vreme ce alte 45.000 se confruntă cu probleme financiare extrem de grave.

Potrivit Organizației Patronale a Retailerilor din România, un întreg domeniu se află în momentul de față cu un picior în prăpastie. Cele mai afectate sunt industriile textilelor și încălțămintei, care au înregistrat vânzări mult inferioare celor anterioare crizei Covid-19.

PUBLICITATE

Retailerii cer disperați ajutorul Guvernului. În caz contrar, 200.000 de români rămân fără locuri de muncă

„Într-o industrie în care activează peste 45.000 de companii cu o cifră de afaceri de 81,55 mld.lei, lipsa oricărui sprijin real al autorităților a făcut ca anul trecut peste 5.000 de firme din retailul nealimentar să își închidă porțile.

Nu este un punct de maxim sau un punct de final. Ne îndreptăm rapid spre un colaps cvasigeneralizat al retailului nealimentar, ceea ce riscă să lase fără un loc de muncă peste 200.000 de salariați și să provoace un puternic șoc la nivel economic și social.

PUBLICITATE

Avem nevoie de o abordare corectă și de un ajutor concret, nu de promisiuni. Vremea lor a trecut. Fără un sprijin rapid și țintit, fără asumarea unei decizii, inclusiv politice din partea decidenților și a membrilor coaliției de guvernare, pur și simplu ne scufundăm”, a declarat Roxana Socaciu, Director Executiv RORETAIL, citată de retail.ro.

În ultimele două luni, reprezentanții RORETAIL, asociație care grupează peste 1.000 de magazine din România, fie că vorbim de retailul nealimentar, HoReCA, sau centre comerciale, însumând peste 12.000 de angajați, au solicitat reluarea dialogului cu autoritățile române și au transmis în nenumărate rânduri propunerile lor, rămase, însă, fără un răspuns concret din partea ministerelor de resort.

Ce solicitări au retailerii

Organizația Patronală a Retailerilor din România face apel la Guvernul României să promoveze de urgență deciziile așteptate de sprijinire a retailului nealimentar, unele dintre ele cuprinse și în programul de guvernare:

Deblocarea și aprobarea proiectului de OUG privind ajutorul pentru plata chiriilor pentru întreprinderile din centrele comerciale;

Completarea măsurilor din OUG 130/2020 destinate capitalului de lucru cu o serie de activități eligibile pentru activitățile economice afectate sever de criza covid;

Permiterea accesului la măsurile de sprijin/finanțare și a companiilor (mijlocii) ce înregistrează mai puțin de 50 milioane de euro cifră de afaceri, dar care au mai mult de 249 de angajați sau există o legătură între companii;

Identificarea și promovarea unor măsuri/programe pentru sprijinirea industriilor/activităților care nu au fost incluse în programele de granturi de capital de lucru (fashion, încălțăminte, servicii înfrumusețare, locuri de joacă copii, etc).

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close