Religie

Ce sa NU faci maine, de Sf. Ioan Botezatorul ca sa-ti mearga bine tot anul 2021

Pe 7 ianuarie închidem, ca în fiecare an, ciclul sărbătorilor de iarnă început de Sfântul Nicolae și îl cinstim pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care le-a predicat credincioșilor din Israel pentru a-i pregăti de venirea lui Mesia și a-i face cunoscut mesajul. Este ziua în care se respectă cu sfințenie o mulțime de tradiții și obiceiuri în toate colțurile țării.

De pildă, se crede că oamenii care se stropesc cu agheasmă pe faţă vor fi ocoliți de boli pentru tot restul anului. O altă vorbă din bătrâni spune că în această zi se botează gerul. Cu alte cuvinte, frigul se înmoaie şi începe să se facă mai cald.

Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, așa că trebuie să cinstim cum se cuvine ziua de 7 ianuarie dacă ne dorim ca aceștia să se nască sănătoși, fără malformații. În plus, dacă nu suntem veseli se spune că vom rămâne așa în fiecare zi a anului.

PUBLICITATE

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să nu faci sub nicio formă pe 7 ianuarie

„În satele din Bărăgan încă se mai păstrează obiceiuri din bătrâni. Se ştie că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, iar această zi se cinsteşte pentru ca pruncii să se nască sănătoşi, fără malformaţii.

Totodată, ziua de Sfântul Ioan este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului.

PUBLICITATE

Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc şi animalele de fiarele sălbatice”, explică specialiștii în Etnografie şi Folclor, conform Adevărul.ro.

De asemenea, pe 7 ianuarie avem „Iordănitul femeilor”, un obicei care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente şi băutură, după care chefuiesc până dimineaţa, spunând că se “iordănesc”.

Iordănitul femeilor avea un ritual specific, prin care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună.

„În multe sate din Maramureş se mai ţine obiceiul Vergelului sau, altfel spus, spargerea Crăciunului. Fetele de măritat pregătesc coşuri cu băutura şi mâncare. Feciorii merg şi iau fetele de acasă şi le duc în curtea unde se tine Vergelul.

Tot ei sunt şi cei ce plătesc muzicanţii. În horă intră fetele ce se vor mărita în acest an şi formează viitoarele cupluri, toată petrecerea încheindu-se cu un ospăţ comun, care sparge perioada sărbătorilor de iarnă”, explică specialiștii.

Sfântul Ioan, predicatorul care a anunțat venirea lui Mesia

Din Noului Testament știm că Sfântul Ioan Botezătorul, fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, s-a născut în satul Ein-Kerem lângă Ierusalim, cu şase lui înaintea lui Hristos. Zaharia a fost pedepsit să rămână mut până la naşterea lui Ioan, deoarece nu a dat crezare îngerului Gavril.

Potrivit unor traducători ai cărţilor sfinte, este posibil ca Ioan să-l fi cunosct pe Isus înainte de botez, la Qumran, unde ar fi primit împreună o educaţie eseniană. Ioan Botezătorul a început să predice în timpul domniei Cezarului Tiberiu. Menirea lui a fost să pregătească poporul pentru venirea lui Mesia şi să propovăduiască mesajul acestuia în Israel.

„Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălţămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt”, le spunea credincioșilor.

De asemenea, a îndemnat la pocăinţă şi botez pentru ispăşirea păcatelor. Potrivit sfintei scripturi, mesajul principal al predicilor lui Ioan Botezătorul a fost „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!”.

Predicatorul ascet a activat numai în preajma râului Iordan, unde l-a botezat şi pe Isus. După botezul Domnului în Iordan, cuvintele lui Ioan Botezătorul au fost: „Am văzut Duhul coborându-se din cer ca un porumbel şi a rămas peste el”.

Pentru că l-a criticat dur în predicile sale pe împăratul Irod Antipa, care trăia în păcat cu Irodiada, fosta soţie a fratelui său vitreg, Sfântul Ioan a fost aruncat în închisoare și decapitat, la rugămintea amantei. Se spune că Salomeea , fiica Irodiadei a dansat în faţa tatălui ei vitreg şi i-a cerut acestuia, în numele mamei sale, capul lui Ioan Botezătorul, care era întemniţat.

Potrivit cărţilor sfinte, capul lui Ioan Botezătorul a fost dus Salomeei pe o tavă, în vreme ce trupul a fost îngropat de adepţii lui în Israel. O altă ipoteză susţine că rămăşiţele ar fi fost arse, iar cenuşa împrăştiată.

Despre capul Sfântului Ioan se spune că a fost pierdut de trei ori şi găsit tot de atâtea ori, calendarul creştin marcând trei sărbători dedicate aflării sale. Astăzi, capul sfântului se află la Roma. În Noul Testament, activitatea de predicator şi profet a lui Isus începe imediat după moartea lui Ioan Botezătorul

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close