Fără categorie

Victorie în instanță pentru Raed Arafat. Masca de protecție rămâne obligatorie în spațiile publice deschise. Decizia este definitivă

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că articolul privind obligativitatea purtării măștii în spații publice deschise pentru a limita răspândirea noului coronavirus trebuie să rămână în vigoare. Magistrații au admis recursul Departamentului pentru Situații de Urgență la hotărârea luată de Curtea de Apel București, care dădea câștig de cauză Minodorei Ion.

„Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti”, se arată în hotărârea judecătorească. ÎCCJ a decis casarea în parte a sentinţei anterioare și a admis, totodată, excepţia lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu.

Prin demersul său, avocata din Constanța spera ca DSU și alte instituții din țară să-și piardă dreptul de a impune populației să poarte masca de protecție în spațiile publice deschise. O eventuală menținere a soluției ar fi creat fără doar și poate un precedent, astfel încât să existe decizii similare și în restul țării.

PUBLICITATE

Masca de protecție rămâne obligatorie în spațiile publice deschise. Decizia este definitivă
„Respinge acţiunea în anulare a prevederilor art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020, ca fiind lipsită de interes. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 05 ianuarie 2021”, se mai arată în decizia magistraților.

Acțiunea a fost formulată de Minodora Ion, care contesta punctul 15 din Ordinul DSU potrivit căruia cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție inclusiv în spațiile publice deschise și solicita instituției conduse de Raed Arafat să pună la dispoziția instanței întreaga documentație care a stat la baza emiterii ultimelor două ordine de carantinare a municipiului Constanța, sub sancțiunea amenzii.

Curtea de Apel București desființase ordinul privind obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise
Deși Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză avocatei din Constanța, care a obținut anularea parțială a ordinului Direcției pentru Situații de Urgență privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spații deschise, ÎCCJ a întors decizia în favoarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

PUBLICITATE

Cu alte cuvinte, masca rămâne obligatorie în toate spațiile publice deschise din țară, iar nerespectarea acestei legi atrage după sine o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.

„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne. Respinge acţiunea formulată împotriva pârâtului Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Admite excepţia tardivităţii cererii de chemare în judecată iniţiale. Respinge cererea de chemare în judecată iniţială, ca tardiv formulată. Admite cererea completatoare. Anulează parţial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, în sensul înlăturării sintagmei „…şi deschise””, au decis magistrații Curții de Apel București pe 23 decembrie 2020.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea sa te intereseze si

Close
Back to top button
Close