Religie

3 lucruri pe care să nu le faci maine, de Soborul Maicii Domnului. Ce e TOTAL interzis pe 26 decembrie

În a doua zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă celebrează Soborul Maicii Domnului, prin care este omagiată Maria, mama lui Isus. Sărbătoarea este unul dintre cele cinci praznice din anul bisericesc care sunt închinate Fecioarei Maria.

Soborul Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători dedicate Fecioarei Maria fiind instituită încă din sec. al V-lea.

Potrivit Basilica.ro, agenția de presă a Bisericii Ortodoxe Române, „sobor” înseamnă adunare de oameni, iar în cadrul liturgic el exprimă chemarea spre slujbă cât și adunarea în jurul sfântului prăznuit pentru ca aceasta prin rugăciunile sale să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru noi.

PUBLICITATE

Fecioara Maria, ocrotitoare a creștinilor

Soborul are loc, de obicei, după o mare sărbătoare și este pomenit sfântul sau sfânta care s-a făcut unealta lui Dumnezeu pentru împlinirea planului divin. Astfel, după ce a început să fie sărbătorit Soborul Maicii Domnului, acesta a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum Soborul Sf. Ioachim și Ana, Soborul Sf. Ioan Botezătorul sau Soborul Sf. Arhangheli.

Astfel, Biserica a decis ca, a doua zi după ce creștinii celebrează nașterea lui Isus Hristos, să fie sărbătorită mama acestuia, împreună cu cei care i-au fost aproape în acele zile. Pentru ortodocși, Maria reprezintă iubirea milostivă, smerită, ocrotitoare și a devenit icoană vie a Bisericii.

PUBLICITATE

Totodată, Fecioara Maria este socotită ca ocrotitoarea tuturor creștinilor, mediatoare între oameni și Dumnezeu. Tot ea este socotită ocrotitoarea familiei creștine.

Ca în cazul tuturor zilelor de sărbătoare notate cu cruce roșie în calendarul bisericesc, creștinilor li se cere să nu lucreze a doua zi de Crăciun, interdicția referindu-se inclusiv la activități domestice precum dereticatul casei, spălatul rufelor sau gătitul mâncării.

Semnificația Soborului Maicii Domnului, explicată de Ilie Cleopa

S-a păstrat până astăzi o predică ținută de preotul Ilie Cleopa de Soborul Maicii Domnului în care explică semnificația acestei sărbători.

„Îndată după Naş­te­rea Domnului, avem Soborul Maicii Domnului, pentru că în ea se cinstesc mai ales persoanele legate de Naşterea Lui: Maica Domnului, fericitul Iosif logodnicul, Sfântul Iacov (fratele Domnului), Sfântul Prooroc David şi ceilalţi.

Cei ce au alcătuit Sinaxarul anului n-au fost oa­meni neînvăţaţi, oameni de rând, ci sfinţi mari. Ei s-au în­trebat: „Prin cine s-a făcut mântuirea neamului ome­nesc? Prin Domnul nostru Iisus Hristos. Dar prin cine a lu­crat Dumnezeu şi care au fost vasele alese de Dumnezeu la tai­na aceasta a mântuirii lumii? Întâi Iisus Hristos, al doi­lea Maica Domnului”.

Vedem, deci, că mai înainte de veci s-a prevăzut în sfa­tul Sfintei Treimi planul mântuirii neamului omenesc prin întruparea lui Dumnezeu Cuvântul dintr-o Fecioară. De aceea v-am spus că întruparea s-a făcut după voia cea mai înainte povăţuitoare (…)

Căci zice Dumnezeiescul Maxim Mărturisitorul: „Pre­cum grădina se face ca să sădim pomii şi pomii se să­desc pentru grădină, aşa Maica Domnului s-a făcut de Dumnezeu mai înainte şi s-a întocmit planul ca din ea să se nască Hristos la plinirea vremii” (Sfântul Maxim Măr­tu­risitorul, „Dezlegarea 60”, în „Paza celor cinci simţiri”, p. 384).

Dar şi prin Isaia s-a spus, cu 700 de ani mai îna­inte: „Iată, fecioara în pântece va lua şi va naşte fiu şi vor chema numele Lui Emanoil, adică cu noi este Dumnezeu” (Isaia 7, 14).

Deci Maica Domnului a fost o persoană aleasă de Preasfânta Treime, din toate popoarele pământului, ca fiind cea mai curată şi mai Sfântă Fecioară, din neam arhieresc şi împărătesc, din neamul lui Aaron, după mamă şi din neamul lui David, după tată, aleasă din două seminţii de frunte după trup, iar după duh cum Unul Dumnezeu ştie, ca să slujească la mântuirea neamului omenesc.

La Bunavestire, Arhanghelul Gavriil i se închină ei de la început: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de dar (Ma­rie), Domnul este cu Tine!” (Luca 1, 28)”, spunea, printre altele, Ilie Cleopa.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close