Știrea zilei

Ce se întâmplă cu slujbele de sărbători. Ludovic Orban a făcut anunțul

Ludovic Orban a anunțat că slujbele religioase prilejuite de Sfânta Sărbătoare se pot desfășura cu participarea credincioșilor, dacă se respectă măsurile impuse în vederea stopării răspândirii virusului SARS-COV-2.

Reacția premierului vine după ce Patriarhia Română a sfidat recomandările Comisiei Europene, care insista asupra statelor membre ca liturghiile tradiționale să fie înlocuite cu inițiative online sau televizate, pentru a nu pune în pericol sănătatea oamenilor.

„Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări (!) legate de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada sărbătorilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al instituției.

PUBLICITATE

Guvernul cedează presiunii BOR. Ludovic Orban anunță că slujbele de sărbători se pot desfășura

„Ştiți foarte bine că slujbele în România se pot desfăşura, respectând măsurile de protecţie sanitară, condiţiile, reglementările stabilite, adică păstrarea distanţei, obligaţia purtării măştii, dezinfecţia, toate măsurile care nu sunt foarte complicate.

Deci, slujbele se desfășoară. Singurul lucru la care ne gândim este să convingem cât mai mulţi români să respecte măsurile de protecţie sanitară, astfel încât să reducem cât mai mult numărul persoanelor care se infectează”, a declarat premierul Ludovic Orban.

PUBLICITATE

Patriarhia Română sfidează recomandările Comisiei Europene

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, statelor membre li s-a recomandat să înlocuiască slujbele de Sărbători cu inițiative online sau televizate, din dorința de a nu repeta greșelile comise pe timpul verii.

Aceasta a subliniat, totodată, că riscul apariției celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus este în continuare extrem de ridicat. Chiar și așa, Patriarhia Română nici nu concepe ca oamenii să nu poată participa la liturghii.

„Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări (!) legate de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada sărbătorilor.

Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreţionar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun şi nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.

Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească şi nu numai) sunt perfect conştiente de situaţia actuală extrem de dificilă şi implicate caritabil major în sprijinirea autorităţilor, alături de care au fost şi vor rămâne constant în combaterea pandemiei.

Experienţa lor socială şi discernământul conferit de credinţa împrietenită cu raţiunea, nu în divorţ cu ea, fac din biserici spaţii comunitare în care slujbele religioase se pot desfăşura în condiţii de reală siguranţă.

Biserica, cultele religioase pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asiguraţi că, respectate fiind, sunt şi eficiente. Cei care cu ostentaţie nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor şi sfidând eforturile uriaşe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu şi pot fi avertizaţi/ sancţionaţi legal.

Responsabilitatea publică şi perceperea sănătăţii celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conştiinţa statutului său de creştin”, se arată în comunicatul transmis de purtătorul de cuvânt al instituției.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close