Monden

Ce avere are Petre Roman, primul premier al țării după Revoluție! Ia două pensii de la stat

Ajuns la 74 de ani, acesta nu o duce rău deloc. Este căsătorit cu Silvia Chifiriuc, o artistă cu mult mai tânără și care l-a făcut să divorțeze de cea alături de care a trăit o bună perioadă. Mioara Roman a fost părăsită de fostul șef al Executivului care a anunțat că vrea altceva de la viață.

Dacă ne raportăm strict la capitolul financiar, este bine de știut că, Petre Roman face parte dintr-o categoria aparte de români. Acesta încasează nu mai puțin de două pensii de la stat. Prima vine pentru activitatea în câmpul muncii pe care Roman a avut-o.

Vorbim de 65 de mii de lei, bani pe care fostul lider al Guvernului i-a încasat anul trecut. Suma împărțită ne arată că Petre Roman primește o pensie frumoasă de 5 mii de lei, o pensie care îi asigură un trai decent în România.

PUBLICITATE

Câți bani are Petre Roman, primul premier al țării după 1989!

Conturile sale cresc însă și mai mult. Cea de-a doua pensie, reprezentând indemnizaţia de vârstă pentru mandatele de parlamentar îi aduce aproape 10.000 de lei lunar.

Mai mult de atât, în ultima declarație de avere pe care a postat-o, Petre Roman a indicat faptul că deține bijuterii de 15.000 de euro.

PUBLICITATE

De asemenea, la capitolul bunuri care merită scoase în evidență sunt și mai multe tablouri în valoare de 25.000 de euro şi alte obiecte de artă de 25.000 de euro.

În plus, Petre Roman deține din 2010 o casă în localitatea Voluntari, de 202 metri pătrați. Totodată, fostul premier are și un teren de o mie de metri pătrați în Constanţa, dar şi trei maşini.

Discutăm despre un autoturism Honda și o Lancia din 2006, dar și de un Land Rover fabricat în anul 2011, în care fostul demnitar a fost văzut cel mai des. Nu se termină aici. În fondurile private, Petre Roman mai are alți 70.000 de euro, în condițiile în care valoarea banilor pe care i-a împrumutat altor persoane se ridică la 100.000 de euro.

Ce studii are Petre Roman

Petre Roman a urmat studiile la Liceul „Dr. Petru Groza”, actualmente liceul de Informatică din București. În anul 1963 a fost admis la Facultatea de Energetică a Politehnicii din București, pe care, atenție, a absolvit-o în 1968 ca șef de promoție la secția Centrale Hidroelectrice.

A efectuat un stagiu de practică de inginerie la șantierul hidroenergetic și de navigație „Porțile de Fier”, după care, în 1970, a reușit la concursul pentru obținerea unei burse de studii de doctorat, în Franța, la Universitatea “Paul Sabatier” din Toulouse.

În 1971 a obţinut masterul “Diplome d’Etudes Approfondies” și a susţinut, trei ani mai târziu, teza de doctorat la Institutul Mecanica Fluidelor din Toulouse, cu tema „Aerarea naturală a curgerilor cu suprafață liberă”.

Devine prin concurs cadru didactic la trei universități din Toulouse (Școala Superioară de Aeronautică, Școala Superioară de Electronică, Informatică și Hidraulică și Universitatea “Paul Sabatier”, prin decret al Ministrului Educației din Franța)

Cu ce s-a ocupat Petre Roman înainte de Revoluție

Până la Revoluția din Decembrie 1989, Petre Roman era cunoscut pentru cariera sa universitară și ca specialist în fizica fluidelor și poluarea mediului. În 1968 a devenit asistent la Facultatea de Energetică de la Institutul Politehnic București iar în 1976 a obținut titlul de șef de lucrări, apoi conferențiar.

În 1985 i s-a încredințat conducerea Catedrei de Hidraulică și Mașini Hidraulice de la Facultatea de Energetică. În această calitate s-a preocupat de înființarea unor noi laboratoare de cercetare și a condus studii privind fenomenele de amestec din cursurile de apă a poluanților descărcați din apele industriale pe tot cursul românesc al Dunării, de la Baziaș la Sfântul Gheorghe.

A publicat peste o sută de lucrări științifice în edituri și reviste de specialitate, la congrese și alte manifestări științifice, în țară și străinătate.

Ce rol a avut Petre Roman în Revoluția din 1989

Petre Roman a participat împreună cu tinerii revoluționari, la baricada din centrul Bucureștiului în zilele de 21 și 22 decembrie. În 22 decembrie 1989, Petre Roman pronunță, din balconul sediului Comitetului Central, prima Declarație contra dictaturii comuniste.

Tot pe 22 decembrie a devenit membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale constituit pentru coordonarea procesului revoluționar și instaurarea democrației. Patru zile mai târziu, Petre Roman a fost numit prim-ministru al României, el conducând Guvernul provizoriu pînă la 28 iunie 1990.

La 20 mai 1990 este ales deputat de București pe listele FSN, la primele alegeri libere, iar pe 20 iunie este desemnat prim-ministru și votat de Parlament.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close