Știrea zilei

Doliu in Romania. Actrita Draga Olteanu Matei a murit

Doliu in Romania. Marea actrita Draga Olteanu Matei a decedat. Medicii de la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi au anuntat ca, desi s-au depus toate eforturile, actrita a decedat in noaptea de marti spre miercuri.

Draga Olteanu Matei, in varsta de 87 de ani, a ajuns, vineri seara, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, fiind transferata de la Spitalul Judetean Piatra Neamt, din cauza unei hemoragii digestive superioare.

Actrita Draga Olteanu Matei s-a nascut la Bucuresti, la 24 octombrie 1933 si a jucat pe scena Teatrului National Bucuresti, in numeroase filme si la televiziune. Reprezentanta a generatiei de aur a teatrului romanesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. A jucat in 90 de filme, in peste 50 piese de teatru si 100 roluri in Televiziune.

PUBLICITATE

Biografie

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” in 1956 iar in luna septembrie a aceluiasi an a debutat in piesa “Ziaristii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat in diferite piese de teatru: “Coana Chirita” dupa Alecsandri, pentru care a scris si un scenariu de film in doua serii (Coana Chirita – 1986 si Chirita la Iasi 1987), “Gaitele” de Kiritescu (1977), “Caruta cu paie” de Mircea Stefanescu, “Hagi Tudose” de Barbu Stefanescu Delavrancea, “Domnisoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, “Pisica in noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, “Autorul e in sala” de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului National a mai jucat in “Azilul de noapte” de Maxim Gorki, in “Crima pentru pamant”, o dramatizare dupa romanul cu acelasi nume al lui Dinu Sararu.

A facut o cariera plina de succes si in Televiziune unde a avut aparitii memorabile in programele de varietati si de Revelion. A facut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucand-o pe Veta, sotia lui Nea Marin, in numeroase show-uri TV si in filmul artistic “Nea Marin miliardar”.

PUBLICITATE

Dupa pensionarea sa din Teatrul National (2007) s-a retras la Piatra Neamt unde a infiintat compania teatrala Teatrul Vostru.

Actrita Draga Olteanu Matei a fost decorata la 30 mai 2002 cu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, „pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc”.[3]

In data de 23 octombrie 2014, intr-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peles din Sinaia a primit din partea Casei Regale a Romaniei decoratia Ordinul Coroana Romaniei in grad de Ofiter cu ocazia celei de-a 93-a aniversari a Regelui Mihai I al Romaniei, decoratie inmanata de Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei.

Dupa eveniment a fost urmat un dineu care a avut loc in Sufrageria de Stat a Castelului Peles. Printre personalitatile care au mai fost decorate s-au aflat Tamara Buciuceanu si Stelian Tanase, presedintele-director general al Televiziunii Romane, care au primit Ordinul Coroana Romaniei in grad de Ofiter, si interpretele de muzica populara Sofia Vicoveanca si Maria Ciobanu, carora le-au fost inmanate insemnele Ordinului Coroana Romaniei in grad de Cavaler.

Dumnezeu sa o odihneasca!

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close