Știrea zilei

Doliu in lumea medicala! Renumitul doctor Alexandru Oproiu s-a stins. A salvat sute de pacienti

Doliu in lumea medicala din Romania. Doctorul Alexandru Oproiu, a decedat. Anuntul decesului a fost facut de Viorel Jinga, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, pe o retea sociala.

”Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat in Eternitate! Ii adresam un Pios Omagiu plin de Recunostinta, pentru activitatea Medicala si Didactica!”, a scris Viorel Jinga pe Facebook.

In doua saptamani ar fi implinit 90 de ani.

PUBLICITATE

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu, s-a nascut la data de 1 decembrie 1930, in comuna Glavile-Pitesteana, judetul Valcea. A absolvit in 1956, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Are competente in endoscopie digestiva superioara, inferioara si videocapsula endoscopica. A fost presedinte de onoare al Societatii Romane de Gastroenterologie si membru in Societatea Americana de Gastroenterologie, Societatea Franceza de Gastroenterologie, Societatea Franceza de Endoscopie Digestiva si in Societatea italiana de Endoscopie digestiva.

Alexandru Oproiu avea nu mai putin de 60 de ani de experienta in sistemul public si privat de sanatate. Acesta a publicat 162 de articole de specialitate in literatura medicala romana si 38 in strainatate.

Cat de importanta e alimentatia si miscarea pentru a evita bolile digestive

PUBLICITATE

“Sunt cateva probleme. Ma refer la bolile digestive. Cele cardio-vasculare se cunosc in general. Cele digestive sunt mai putin cunoscute si ceea ce constatam noi in practica zilnica este cresterea marcanta a asa-ziselor boli metabolice, iar ceea ce ne priveste pe noi este artroza hepatica, adica ficatul gras, non-alcoolic, care e mai mult din cauza regimului alimentar si stilului de viata preponderent sedentar, iar aceasta artroza hepatica are un caracter volutiv, daca nu se iau masurile necesare. Cam 30% dintre pacienti fac steatohepatita, adica apare inflamatia, iar apoi fibroza hepatica, ciroza hepatica si asa mai departe. Toate nenorocirile. Problema alimentatiei si a stilului de viata este extrem de importanta.

Din momentul in care regimul alimentar este preponderent hipercaloric, adica cu grasimi animale in exces, aceste calorii in exces care se ingera prin alimente nu se consuma prin exercitii fizice. Nu se mai face sport in conditiile in care trebuie sa se faca. Sedentarismul e pe primul plan. Toate ocupatiile acestea noi, programator, IT-ist, sunt sedentare prin excelenta. Consumul de alimente este hipercaloric, iar cheltuiala de energie este minima. Are consecinte vizibile, cresteri in greutate, obezitate”, spunea profesorul.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close