Știrea zilei

Alexandru Rafila: La sfârşitul acestei săptămâni vom avea o problemă majoră în sistem dacă se vor înregistra în continuare 10 mii de cazuri de COVID pe zi

Reprezentantul României la OMS, medicul Alexandru Rafila, a avertizat, într-o intervenţie la Antena 3, că România se află foarte aproape de atingerea limitei de spitalizare şi internare la ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă), pe fondul acutizării pandemiei de coronavirus.

Rafila a comentat situaţia lui Adrian Boica, cel care a distribuit un video, devenit viral între timp, în care cerea ajutor pentru găsirea unui loc la Terapie Intensivă pentru fratele său, infectat cu COVID-19.

“Situaţia este foarte preocupantă. Există la nivelul departamentului pentru Situaţii de Urgenţă un Centru de Coordonare care deţine situaţia locurilor ATI şi care poate face şi transferul pacienţilor dintr-un judeţ în altul. Trebuie să fim, însă, conştienţi că există două limite: o limită legată de numărul de paturi, o limită oarecum variabilă, pentru că se pot instala paturi noi, şi maii există o limită legată de personalul medical, care limitează extinderea numărului de paturi.

PUBLICITATE

În plus, medicii trebuie să se mai şi odihneaască, epuizarea personalului medical după aceste luni este evidentă, lucrul acesta nu poate dura la nesfârşit. Mie îmi pare bine că sunt declaraţii optimiste, dar ele trebuie susţinute de ceea ce se întâmplă în realitate.

(Întrebare: Dacă nu mai sunt locuri la ATI, ce înseamnă asta pentru pacient?)

– Este notificat Centru de Coordonare şi pacientul este mutat în alt judeţ, sau în acelaşi judeţ dar acest lucru este complicat din punct de vedere logistic, pentru că un pacient care are nevoie de internare la ATI are, de asemenea, nevoie de condiţii speciale de transport. Sunt limitative aceste situaţii (…) Atingerea limitei de spitalizare, în general, şi a celei de internare la ATI este destul de apropiată.

PUBLICITATE

Dacă şi săptămâna aceasta înregistrăm valori de 10 mii de infectări pe zi, cu sigurnaţă la sfârşitul săptămânii vom avea o problemă majoră în sistemul de sănătate din România. (…) Singura soluţie este să extinzi cât se poate capacitatea de furnizare de oxigenul şi să aduci medici din alte specialităţi, care ar fi trebuit, în perioada scursă din vară, să fie instruiţi şi să constituie un fel de eşalon de rezervă. Este un program european de instruire în regim de urgenţă care se derulează în prezent, nu s-a făcut până acum”, a precizat Alexandru Rafila

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close