Știrea zilei

Veste bună pentru angajaţi! Ajutorul pentru șomaj tehnic, prelungit pentru cei afectaţi de pandemie

Un proiect de hotărâre de Guvern prevede ca ajutorul pentru șomajul tehnic al angajaților companiilor care au fost afectate de consecințele economice ale epidemiei de coronavirus să fie prelungit până la data de 30 iunie 2021.

Beneficiarii măsurii vor fi angajații cărora li s-a redus cu până la jumătate programul de muncă și, implicit, salariul. Pe de altă parte, angajatorii nu vor mai trebui să recurgă la concedierea angajaților pe care nu-i mai pot plăti.

Decizia de prelungire a acestei forme de ajutor de la bugetul de stat a fost luată ca urmare a deteriorării situației epidemiologice la nivel european ce a impus revenirea la unele restricții cu impact direct asupra mediului economic.

PUBLICITATE

Indemnizația rămâne la 75% din banii pierduți la salariu

Proiectul de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii prevede, din punct de vedere tehnic, prelungirea valabilității măsurilor instituite prin OUG 132/2020 până la finele primului semestru al anului viitor.

Ordonanța dădea angajatorului posibilitatea de reducere a timpului de muncă al salariaților, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și reducerea corespunzătoare a salariului, pentru perioada stării de urgență/alertă/asediu.

PUBLICITATE

În perioada în care timpul de muncă era redus, salariații urmau să beneficieze de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent
orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

Indemnizație este plătită de către angajator și apoi decontată de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, din bugetul asigurărilor de șomaj.

„De asemenea, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132 /2020 prevede, pe perioada stării de urgență/ alertă/ asediu, ca și în cazul măsurii referitoare la timpul redus de lucru, acordarea unei indemnizații lunare pentru profesioniștii definiți de Codul civil, de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, de la bugetul de stat, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială”, mai precizează Ministerul Muncii.

Guvernul se așteaptă la afectarea legăturilor economice în interiorul UE
Inițial, aplicarea acestor măsuri de sprijin pentru companii și angajați era valabilă doar până la 31 decembrie 2020, dar în condițiile actuale autoritățile nu întrevăd, în viitorul apropiat, o reducere substanțială a numărului de îmbolnăviri.

„Având în vedere evoluția situației epidemiologice din România ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, numărul din ce în ce mai mare al îmbolnăvirilor și restricțiile în dinamică privind desfășurarea activităților economice, prevăzute în hotărârile Guvernului prin care se prelungește starea de alertă și luând în considerare că o parte din statele membre ale Uniunii Europene introduc restricții de circulație, de desfășurare a activității economice și sanitare similare celor aplicate în perioada martie – mai 2020, ceea ce afectează și legăturile economice dintre state este necesar să fie asigurate măsuri de protecție socială pentru angajați, angajatori și alte categorii de profesioniști în concordanță cu situația epidemiologică, în situația în care starea de alertă se va prelungi și după 31 decembrie 2020”, se arată în nota de fundamentare.

Prelungirea trebuie prevăzută explicit printr-o hotărâre de Guvern pentru a fi respectată Legea finanțelor publice astfel încât să existe temeiul legal al acordării indemnizațiilor pentru șomaj tehnic și după 1 ianuarie 2021 prin includerea sumelor necesare în bugetul de stat pe anul viitor.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close