Știrea zilei

Medic ATI la Spitalul Floreasca: “În decembrie vom avea 25.000 de cazuri de coronavirus PE ZI”

Medicul Radu Ţincu, aflat în prima linie în lupta cu pandemia, pe secţia de terapie intensivă a spitalului de Urgenţă Floreasca a atras atenţia că într-o lună vom avea peste 25.000 de mii de cazuri de îmbolăviri în fiecare zi, iar sistemul medical va claca. Asta înseamnă că se vor ocupa toate paturile de ATI, iar numărul deceselor va exploda.

Medicul Radu Ţincu a vorbit la Antena 3 despre ce crede că se va întâmpla în următoarea lună în România, având în vedere explozia de îmbolnăviri din ultimele două săptămâni. Acesta spune că în câteva săptămâni, vom ajunge ca toate paturile de Terapie Intensivă din întreaga ţară să fie ocupate de bolnavi cu COVID.

“Această mie de pacienţi din Terapie Intensivă este rezultatul bolnavilor de acum două-trei săptămâni, când aveam 3-4 mii de cazuri pe zi. Nici nu vreau să mă gândesc cum va arăta Terapia Intensivă peste două-trei săptămâni, când vor veni aceşti bolvani cu 7-8-9 mii de cazuri în fiecare zi. Va fi o creştere exponenţială a numărului de pacienţi din Terapie Intensivă şi mi-este foarte teamă că vom ajunge la capacitatea maximă a sistemului de Terapie Intensivă naţional, ştiind că avem puţin peste 3.000 de paturi la ATI şi puţin peste 2.000 de ventilatoare.”

PUBLICITATE

În următoarele două săptămâni, 400 de pacienţi ar putea avea nevoie zilnic de asistenţă medicală în cadrul unităţilor ATI, mai spune doctorul Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

“Cu cât ne vom apropia de capacitatea maximă de la Terapie Intensivă, cu atât mortalitatea va creşte. Serviciile nu vor mai putea prelua aceşti pacienţi şi peste tot în Europa, în lunile mai şi aprilie, mortalitatea a explodat”, mai spune medicul Radu Ţincu.

Măsuri pentru limitarea dezastrului
Medicul spune că trebuie impus un protocol, astfel încât doctorii să ştie pe cine trebuie să salveze, în momentul în care vor fi nevoiţi să aleagă dintre sutele de pacienţi care vor avea nevoie de aparatura de la ATI, însă soluţia la această problemă este greu de implementat.

PUBLICITATE

Medicul a dat exemplul mai multor ţări care au ajuns să nu mai trateze bătrânii şi bolnavii cronici, pentru a da o şansă tinerilor. “Nu este o variantă de luat în calcul, mi se pare o variantă cinică şi dură”, a spus medicul Ţincu.

Ajungem la 25.000 de cazuri pe zi, în decembrie, dacă nu vom implementa măsuri
Specialistul spune că vom ajunge la cifre pe care le vedeam la începutul pandemiei în Italia şi Spania, ţări care se confruntau cu zeci de mii de cazuri de infectări, în fiecare zi.

“Dacă nu vom implementa măsuri restrictive care să controleze evoluţia pandemiei în societate şi să creştem capacitatea de testare, este posibil să ajungem la 25.000 de cazuri într-o zi.Cu cât vor fi mai multe cazuri zilnice, cu atât trendul şi incidenţa se vor accelera. De la o zi la alta vor fi două mii, trei mii de cazuri”, a avertizat medicul Radu Ţincu.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close