Știrea zilei

Klaus Iohannis, despre revenirea la starea de urgenta si vaccinarea populatiei

Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa. Presedintele Romaniei a anuntat ca prima transa a unui vaccin anti-Covid va ajunge in Romania, in cel mai optimist scenariu, in primul trimestru al anului viitor.

Seful statului a spus ca vaccinarea populatiei va incepe in primavara anului viitor.

Principalele declaratii ale presedintelui:

PUBLICITATE

“- Situatia epidemiologica la nivelul tarilor europene se degradeaza rapid si populatia este expusa unui risc major de infectare cu Covid-19.

– Romania se confrunta cu cifre ingrijoratoare si autoritatile se adapteaza permanent prin noi masuri. In acest context, ne punem cu totii mari sperante in dezvoltarea unui vaccin sigur anti-Covid-19, iar eforturile facute la nivel international confirma dorinta de a avea acest vaccin.

– Romaniei ii vor reveni peste 10 milioane de doze de vaccin.

PUBLICITATE

– Din cauza cererii ridicate la nivel mondial, vaccinul va ajunge in tarile europene in mod etapizat.

– Prima transa a unui vaccin anti-Covid va ajunge in Romania in cel mai optimist scenariu in primul trimestru al anului viitor.

– Toate statele europene vor primi in acelasi timp aceste transe

– Primii vaccinati vor fi toti lucratorii din sistemul medical si persoanele din grupele de risc.

– Vaccinarea in Romania va incepe cel mai devreme in primavara anului viitor.

– Vrem sa ne asiguram ca vaccinurile folosite au cel mai inalt nivel de eficienta si siguranta si se respecta toate reglementarile internationale

– In acest context, am convocat azi o intalnire cu ministrul Sanatatii si experti din domeniul vaccinologiei.

– Ministrului Sanatatii mi-a prezentat pe larg strategia de vaccinare in Romania si etapele de vaccinare, precum si reteaua de stocare si distributie.

– Medicii de familie sa fie bine instruiti. Am cerut ministrului sa identifice resursa umana necesara pentru fiecare etapa de vaccinare. Am discutat si aspecte de logistica, legate de depozitare si distributie. Dezvoltarea unuia sau a mai multor vaccine va fi esentiala pentru controlul pandemiei.”

Klaus Iohannis, rasunsuri la intrebarile jurnalistilor

“Intrebare: S-a discutat la ultima intalnire cu liderii europeni despre modele de carantinare in tarile membre UE?

Klaus Iohannis: Am avut o intalnire dedicata evidentierii situatiei din tarile noastre. Nu am discutat despre modele de carantinare, pentru ca fiecare tara are legislatia nationala. Am discutat despre pastrarea libertatii de circulatie si de circulatia a marfurilor. Am discutat despre corelari in coridoarele de transport.

Intrebare: Se ia in calcul amanarea alegerilor? Vom avea alegeri parlamentare si daca bilantul zilnic ajunge la 10.000 de cazuri pe zi?

Klaus Iohannis: Nu luam in calcul amanarea alegerilor, iar expertii nu sunt de parere ca ar trebui amanat scrutinul.

Intrebare: Iau in calcul autoritatile din Romania o testare in masa asa cum a inceput Slovacia, in weekend?

Klaus Iohannis: Slovacia este singura tara care si-a propus un astfel de demers. Expertii nu sunt convinsi ca o testare in masa aduce un rezultat palpabil. Asteptam sa vedem rezultatele din Slovacia, pentru a trage o concluzie.

Intrebare: Ce statut vor avea cei care vor refuza sa se vaccineze?

Klaus Iohannis: Masurile restrictive s-au impus pentru a atenua impactul pandemiei, pentru a avea cat mai putine infectari pana vom avea vaccinul. Insa, ca sa terminam pandemia, avem nevoie de vaccin si ca sa folosim vaccinul in mod eficient, am inceput cu convocarea intalnirii de azi, pentru a fi pregatiti. Nu vrem sa vaccinam pe nimeni cu forta. UE va cumpara acele tipuri de vaccin care sunt sigure si eficiente.

Intrebare: Luati in calcul un lockdown inainte de campania de vaccinare?

Klaus Iohannis: Nu avem motive sa impunem starea de urgenta si avem toate motivele sa introducem restrictii pentru a opri pandemia.

Intrebare: Ar trebui aplicate amenzi mai mari pentru cei care organizeaza petreceri?

Klaus Iohannis: E foarte clar ca restrictii sunt necesare. Din pacate nu toata lumea intelege. Unde nu exista neintelegere masura de restrictii trebuie impusa. Punct si gata.

Intrebare: Cum se justifica diferentele de raportate intre judete?

Klaus Iohannis: Am primit un raspuns preliminar. Am avut o discutie cu ministrul Sanatatii si cu Raed Arafat, i-am rugat sa aprofundeze un pic mai bine tematica si pana la urmatoarea intalnire sa vina cu masuri de echilibrare a testarii intre judete. Raspunderea trebuie sa fie si la autoritatea locala, nu doar centrala.

Intrebare: De ce nu sunt redeschise scolile, asa cum se intampla in alte tari? Exista analize care sa arate ca scolile reprezinta un vector pentru raspandirii virusului?

Klaus Iohannis: Exista analize care recomanda trecerea scolilor in sistem online. Este o decizie care s-a luat inainte de inceperea scolilor daca incidenta trece de 3. Stiu ca sunt voci care cer redeschiderea scolilor, eu am cerut o analiza si daca apar noutati o sa vi le comunic.

Intrebare: Se poate reveni la carantina?

Klaus Iohannis: Evolutia este fluida, e greu de prevazut ce se intampla peste o saptamana sau doua. La acest moment expertii nu vad nevoia revenirii la starea de urgenta. Trebuie masuri graduale pentru a permite stavilirea bolii.

Intrebare: Este posibila o modificare a formulei de calcul a ratei de incidenta, tinand cont de faptul ca sunt judete cu un numar mic de teste si care sunt in zona verde si judete cu numar mare de testari care sunt in scenariul rosu?

Klaus Iohannis: Aceasta formula, conform expertilor, este una buna, da rezultate si este aplicata in consecinta. Dar eu cred ca orice formula de acest tip poate fi rafinata. Recomandarea mea a fost sa mergem putin in profunzime.”

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close