Știrea zilei

Noua formă de manifestare a COVID-19 care arată cât de “parşiv” e virusul. Dr. Țincu explică ce este “happy hypoxia”: “Suntem surprinși”

Bolnavii infectaţi cu coronavirus se pot confrunta cu o formă a bolii mai puţin cunoscută până acum şi care arată, totodată, “parşivitatea” acestui virus, atenţionează medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală.

Mai exact, explică medicul, sunt bolnavi de COVID care au o saturaţie mică de oxigen (până la 65%, în condițiile în care nu trebuie să scadă sub 93-94%), dar ei nu au simptome, sunt pe picioare, astfel că se simt destul de bine şi nu ajung la spital.

Ce este “happy hipoxia” care apare la bolnavii COVID

PUBLICITATE

Apoi, brusc, aceşti bolnavi de COVID ajung în spital, intubaţi la Terapie intensivă. “Este ceea ce se numește `silent hypoxia` (hipoxia tăcută) și `happy hypoxia`. Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație – pe care o suporți foarte bine – și momentul în care ajungi să fii intubat.

Suntem surprinși că acești pacienți au o simptomatologie foarte redusă comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonară bilaterală, cu afectări de peste 50-60-70 la sută din ambele câmpuri pulmonare”, a explicat medicul Radu Țincu, potrivit digi24.ro.

Astfel, bolnavii COVID “happy hypoxia” nu au niciun fel de semnal, nu-și dau seama ce se întâmplă în interiorul organismului lor și tocmai asta este “parșivitatea, viclenia” acestui virus, subliniază dr. Ţincu. Cel mai adesea, aceste persoane merg la medic acuzând cel mult de o stare de oboseală, de apatie.

PUBLICITATE

Dr. Ţincu: Te frapează discrepanța dintre cum vine pacientul la spital și imaginea radiologică
“Dacă am compara altă infecție pulmonară care ar determina același grad de desaturare, pacientul ar fi mult mai simptomatic. Aici este partea interesantă pe care SARS-CoV-2 o determină: pacientul are afectare pulmonară de peste 70%, bilaterală, dar nu resimte acest lucru decât atunci când se produce căderea bruscă ce duce la intubare și ventilare mecanică a acestor pacienți”, a arătat Radu Țincu.

“Am mai văzut pacienți cu asemenea complicații pulmonare severe, însă aici ce te frapează este discrepanța dintre cum se prezintă pacientul la spital și care este imaginea radiologică. În mod normal, un astfel de pacient ar fi trebuit să fie mult mai grav, să resimtă într-un mod mult mai acut această afectare pulmonară”, a completat medicul.

La un moment dat, când această afectare pulmonară este semnificativă, ei nu mai pot să respire singuri și încep să simtă că nu au suficient oxigen. Atunci, ei ajung la Terapie intensivă.

COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.844 de noi cazuri de COVID și 79 de decese.

Potrivit GCS, până luni în România au fost confirmate 212.492 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus şi 6.470 de morţi din această cauză.

În spitale, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.726. Dintre acestea, 823 sunt internate la ATI.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close