Religie

Ajunul Sfantului Dumitru. In aceasta noapte Cerurile se deschid si se indeplinesc dorinte

Ajun de Sfantul Dumitru 2020. Sfantul Dumitru este pomenit in fiecare an pe data de 26 octombrie. Sarbatoare vine cu o serie de traditii si obiceiuri pe care stramosii le respectau cu sfintenie.

Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinti militari, atat in Biserica Ortodoxa, cat si in Biserica Catolica de rit bizantin si cea de rit roman.

In bisericile ortodoxe si catolice de rit bizantin, precum si in cea de rit roman, se sarbatoreste la data de 26 octombrie. Crestinii ortodocsi care urmeaza calendarul Iulian il sarbatoresc pe Sfantul Dumitru la 8 noiembrie.

PUBLICITATE

In aceasta noapte Cerurile se deschid si se indeplinesc dorinte

Potrivit traditiilor din batrani, in aceasta noapte, Cerurile se deschid, iar rugaciunile spuse din inima sunt ascultate. Se spune ca Sfantul Dumitru sta in genunchi in fata Domnului si cere indurare si indeplinirea “dorintelor bune’ ale celor ce se roaga.

Ce trebuie sa faci in aceasta noapte

PUBLICITATE

Cand ceasul bate miezul noptii, cu gandul limpede si inima curata, aprinzi candela si trei lumanari luate din biserica si te asezi in genunchi, cu fata la rasarit.

Batranii spun ca e bine sa ai icoana Sfintului Dumitru sau a Maicii Domnului. Dupa ce te-ai lepadat de toate gandurile negre, te gandesti la dorinta si spui aceasta rugaciune de trei ori.

“Sfinte Dumitru, roaga-te Parintelui Ceresc ca pe mine, cel impovarat cu toate pacatele si neinfranat, sa ma ridice spre cuvantarea maririi Sale si sa ma indrepteze ca intotdeauna sa am sus inima, sa gandesc la cele ceresti, iar nu la cele pamantesti.

Roaga-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ca a auzit ruga ta cea cucernica, pentru ca si pe mine lenesul, cel ce ma trandavesc spre rugaciune si spre implinirea poruncilor lui Dumnezeu, sa ma indrepteze si sa-mi dea cuget, ca sa doresc a ma ruga Lui neincetat.

Cheama si pe Duhul Sfant – izvorul Care te-a intarit pe tine, la lupta cea buna -, ca sa-mi zideasca mie inima curata si duh drept sa innoiasca intru cele dinlauntru ale mele si mai vartos sa ma cheme si sa-mi dea osardie ca sa ma nevoiesc in viata curata si sa ma intareasca in lucrarea faptelor bune.

Cred ca toate acestea mi le poti mijloci mie, o, Sfinte Dumitru, la tronul Sfintei Treimi si de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamarit pe Dumnezeu cu faptele tale.

Amin!”

Doamne, ajuta, la toata lumea!

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close