Știrea zilei

Pensiile a milioane de romani, în pericol! Pandemia zdruncină din temelie asigurările sociale, nu mai sunt bani…

Perspective deloc îmbucurătoare, la nivel global, privind sistemele de pensii. Oamenii ar putea fi nevoiţi să muncească până la vârste mai înaintate sau să dispună de venituri mai mici către sfârşitul vieţii, notează Financial Times. Cu alte cuvinte, vom munci mai mult pentru mai puţin…

Criza economică generată de pandemie a sporit nesiguranţa legată de pensii pentru miliarde de oameni. Chiar şi înainte ca noul coronavirus să bulverseze omenirea, sistemele private şi publice de pensii se aflau sub presiune din cauza populaţiilor în curs de îmbătrânire, a mediului şi dobânzilor mici. Acum, criza sanitară amplifică această problemă şi devine stringent ca guvernele să implementeze reforme „dificile din punct de vedere politic“ pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor, potrivit studiului realizat de Mercer şi alte companii. Iar reformele respective includ în primul rând majorarea vârstei la care oamenii se pot pensiona, notează Mediafax.

„Recesiunea economică provocată de criza sanitară mondială a dus la contribuţii reduse pentru pensii, randamente mai scăzute şi datorii guvernamentale mai ridicate în majoritatea ţărilor“, arată David Knox, senior partner la Mercer. „În mod inevitabil, acest context va avea un impact major asupra pensiilor viitoare“.

PUBLICITATE

Datoriile legate de COVID-19 vor afecta sistemele de pensii

La începutul verii, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) avertiza că retragerea activelor din planurile de pensionare în avans ar trebui să fie „o măsură de ultimă instanţă“. Analiza arată că unele guverne le-au permis debitorilor şi angajatorilor să reducă ratele de contribuţie la pensiile obligatorii pentru a diminua presiunile asupra gospodăriilor.

Analiştii avertizează însă că datoriile legate de COVID-19 vor lăsa puţin spaţiu de manevră guvernelor în căutare de soluţii pentru vârstnici. Aceştia recomandă ca guvernele să adopte o serie de reforme, cum ar fi creşterea cuantumului pentru pensii în rândul liber profesioniştilor şi majorarea vârstelor de pensionare în concordanţă cu speranţa de viaţă în creştere.

PUBLICITATE

„Reformarea semnificativă a sistemelor de pensii este acum mai urgentă ca niciodată“, susţine David Knox. „Totuşi, aceste reforme nu sunt uşoare şi ar putea necesita perioade îndelungate de tranziţie“.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close