Știrea zilei

Bucureștiul, în carantină! De azi, masca obligatorie peste tot, școlile închise! Anunțul lui Orban

Având în vedere că Bucureștiul a înregistrat în ultimele 24 de ore 770 de noi infectări cu virusul SARS-COV-2 și un indice de peste 3 cazuri la mia de locuitori, intrând, practic în scenariul roșu, școlile își vor desfășura activitatea exclusiv online. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban în scurta sa declarație de presă susținută duminică seara.

UPDATE: Ludovic Orban a făcut noi precizări cu privire la măsurile care vor intra în vigoare imediat după ședința de luni a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Scopul acestora este limitarea „interacțiunilor între oameni”, susține premierul.

„Se va institui purtarea măștii în toate spațiile publice închise și deschise. La solicitarea mediului cultural și a HORECA, noi am schimbat evaluarea inițială și am introdus pragul de 3 la mie.

PUBLICITATE

După 3 la mie se suspendă activitatea în instituțiile de cultură, teatre, cinematografe, dar și în restaurante, cafenele. Aceste măsuri au valabilitate 14 zile. Obiectivul nostru este ca în această perioadă să oprim creșterea numărului de infectări. Sunt cele mai severe măsuri cuprinse în hotărârea privind starea de alertă. Obiectivul măsurilor este acela de a reduce cât mai mult interacțiunile între oameni”, a explicat premierul la B1 TV.

Printre restricțiile pe care Comitetul Național pentru Situații de Urgență le va lua în termen de cel mult 48 de ore de la constatarea depășirii pragului critic se numără, totodată, obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, fie că sunt închise sau deschise, precum și suspendarea activității teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacol, restaurantelor, cafenelelor și barurilor.

În plus, Executivul va asigura 75% din salariul unui părinte care să rămână acasă cu copilul în toată această perioadă. De altfel, elevii din familiile vulnerabile vor primi tablete în vederea desfășurării cursurilor online în cele mai bune condiții.

PUBLICITATE

Ludovic Orban anunță închiderea școlilor. Toate cursurile se vor desfășura online

„Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de 3 la mie și va lua măsuri. Printre aceste măsuri se numără purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile deschise și închise, suspendarea cursurilor școlilor și organizarea cursurilor în sistem online și suspendarea activității teatrelor, cinematografelor, restaurantelor și cafenelelor, în spații închise.

Imediat după luarea deciziei, noi avem o OUG în curs de adoptare – pe care o vom adopta marți sau miercuri – care va avea prevederi clare în sensul asigurării a 75% din salariu pentru un părinte care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învățământul în sistem online.

Intrarea în vigoare a măsurilor se face după ce Comitetul va face constatarea depășirii pragului. Prevederile legale au stabilit un termen de 24 de ore de stabilire a datelor de la DSP către Prefectură și 24 de ore de către Prefectură.

După părerea mea, odată ce DSP a transmis rata de 3,02 la mie nu se mai poate întoarce situația. Nu văd un motiv prin care s-ar putea întoarce. De regulă, raportările duminică de la 10 până luni la 10 cuprind mai puţine cazuri din cauză că se efectuează mai puţin teste, dar odată indicele depăşit cred că trebuie adoptate măsurile.

Trebuie făcută încă o dată o analiză a tuturor centrelor de diagnosticare, o analiză referitoare la focare, pentru că din indicele respectiv se scad cazurile din focare. Suntem în analiză pentru posibile alte măsuri.

Pe de altă parte, vom solicita utilizarea altor metode de a reduce riscul de răspândire, dacă va fi cazul. Deocamdată, prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă am prevăzut aceste măsuri pentru a combate răspândirea virusului”, a declarat premierul Ludovic Orban.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close