Știrea zilei

ALERTA METEO – România, lovită de un vortex polar! Temperaturile scad drastic în toată țara

România va fi lovită în acest weekend de un val de aer rece, iar vremea se va schimba drastic și zilele săptămânii următoare. Vortexul polar, anunțat de meteorologi, se va resimți puternic în temperaturile noastre.

”Acest vortex polar reprezintă o masă de aer rece aflată în zona polară, masă de aer rece menținută de vânt intens, vânt care poate ajunge la o viteză de 200 – 250 km/oră.

În momentul în care acest vânt slăbește în intensitate, masa de aer rece sau părți din aceasta se desprind și coboară spre latitudini mai sudice, astfel încât determină răcirea vremii pe continentul european, înclusiv pe zona țării noastre”, a explicat, pentru Antena 3, meteorologul Alina Șerban.

PUBLICITATE

Vortextul polar va fi resimțit întâi în vestul și nord-vestul țării începând de mâine, temperaturile scăzând cu până la 6-7 grade.

Începând de duminică însă, frigul se va instala în toată țara, temperaturile urmând să nu mai treacă de 15-16 grade.

Meteorologii au emis și o informare meteorologică valabilă de vineri, 16 octombrie, ora 18,00, până sambătă, 17 octombrie, ora 10,00.

PUBLICITATE

În intervalul menţionat, aria ploilor se va deplasa cãtre estul şi sud-estul teritoriului. Va ploua moderat cantitativ, iar local în Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea vor fi şi manifestãri de instabilitate atmosfericã: averse ce vor avea şi caracter torenţial şi descãrcãri electrice. În perioade scurte sau prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi 15…20 l/mp şi, izolat, 30…40 l/mp.

În cursul zilei de vineri, 16 octombrie, vor fi ploi şi în jumãtatea de vest a ţãrii, unde izolat se vor consemna cantitãţi de apã de 15…20 l/mp.

Sâmbãtã şi duminicã (17 şi 18 octombrie) vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor, dar va deveni rece pentru aceastã perioadã, mai ales în vestul, centrul şi nordul ţãrii.

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close