Știrea zilei

Ne intoarcem la starea de urgenta? Iohannis a facut anuntul

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a asustinut o conferinta de presa in care care a vorbit despre situatia actuala.

Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

– Cel mai dramatic este ca in ciuda eforturilor dramatice ale medicilor, multi, tot mai multi romani pierd lupta cu coronavirusul.

PUBLICITATE

– Suntem intr-o perioada dificila, intr-un asa numit val 2.

– Nu inseamna ca trebuie sa intram in panica.

– Am solicitat prim-ministrului sa evalueze in timp real situatia paturilor de terapie intensiva.

PUBLICITATE

– Stiu cat de grele si epuizante au fost aceste luni in care viata noastra s-a schimbat integral. Restrictiile sunt doar de moment. unele activitati la care renuntam acum pot fi recuperate. Vietile, mai ales celor dragi noua, nu pot fi recuperate.

– Experienta din ultimele luni ne arata clar ca situatia poate fi tinuta sub control prin respectarea regulilor sanitare. Acum avem mult mai multe informatii medicale despre virus.

– Ne aflam intr-o perioada de raspandire galopanta a noului coronavirus. Aceasta perioada nu va trece de la sine. O vom depasi doar respectand cu strictete regulile. Suntem o natiine puternica, este momentul sa o dovedim din nou.
Intrebari si raspunsuri:

– De ce calculeaza diferit INSP indicele de infectare:

”Este ciudat ca doua institutii guvernamentale dau 2 rezultate diferite. Este urgent nevoie de o corelare intre aceste doua institutii.”

– Este nevoie ca purtarea mastii in spatii deschise sa fie obligatorie?

”Este recomandarea pe care am facut-o imediat dupa vizita de la INSP unde am discutat cu experti. Este o recomandare pe care o fac, este bine sa purtam tot timpul masca de protectie cand suntem in preajma altor persoane, indiferent ca suntem afara sau inauntru.”
Organizarea alegerilor parlamentare in decembrie

– ”Guvernul si eu si alte autoritati s-au straduit si se straduiesc sa faca tot posibilul pentru a opri raspandirea cazurilor. Nu am ajuns intr-o situatie critica in ce priveste numarul paturilor de la ATI. Este insa clar ca in acest moment trebuie sa luam masuri mai hotarate. Trebuie sa vedem, in ce societate vrem sa traim, una panicarda, care se ascunde, sau una care respecta regulile. Esenta unei democratii sta in organizarea unor alegeri. Acest lucru se va intampla pe 6 decembrie.”
Trecerea scolilor in scenariul rosu

– ”Autoritatile trebuie sa incerce sa mentina scoala in functiune atat cat se poate. Fata de lunile martie, aprilie, mai s-au facut progrese semnificative in sistemul online in scolile din Romania. profesorii si elevii au invatat cum se foloseste online-ul pentru a nu pierde din lectii. Este un proces de invatare pentru toate partile implicate si da, s-au facut progrese.”

Prelungirea starii de alerta

– ”Este foarte clar ca starea de alerta trebuie prelungita si este clar ca va fi prelungita.”
Este necesara instalarea starii de urgenta?

– ”Comparatie cu alte tari este mai complicata, pentru ca nu este o definitie universal valabila. Starea de alerta permite instituirea cam tuturor restrictiilor si masurilor necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie. Exact din acest motiv s-a creat o lege speciala pentru starea de alerta. De cand exista aceasta lege speciala, Guvernul a putut sa ia masurile care se impun. Deci nu este nevoie acum de stare de urgenta.”

– ”In momentul in care va exista o astfel de solicitare o voi analiza cu toata seriozitatea”.
De ce nu se potrivesc datele comunicate de INSP si Grupul de Comunicare Strategica

– ”Nu cred ca a contribuit semnificativ la neincrederea in autoritati, dar am solicitat Guvernului sa faca ordine in propriile institutii”.
Organizarea alegerilor parlamentare in decembrie

– ”Am intrebat pe mai multi experti, specialisti. Niciunul nu mi-a spus ca in martie va fi mai bine ca in decembrie. Sa ne asteptam, daca avem noroc, pentru ca nu depinde de noi, si se gaseste un vaccin. Mult mai bine este sa ne bazam pe noi, sa purtam masca si sa ne ocupam de igieina. Trebuie sa intelegem ca iarna lucrurile sunt mai complicate. Se suprapune gripa cu pandemia de Covid-10. Mai multi oameni vor avea tot felul de viroze. Lucrurile vor fi din ce in ce mai complicate.”

PUBLICITATE

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close